Verbindende factor: Kulturhus De Spil brengt gemeenschap Nieuwleusen samen

In 2014 kwam de gemeente Dalfsen samen met diverse lokale partijen met een plan om het Kulturhusconcept te realiseren voor het zogenoemde ‘WOC Campus Nieuwleusen’: een centrum voor cultuur, onderwijs, kunst, sport en welzijn.

Inmiddels is het oude Rabobankkantoor getransformeerd tot Kulturhus De Spil: het nieuwe hart van het dorp.

 

Dit Kulturhus is een multifunctioneel gebouw met daarin een combinatie van verschillende voorzieningen: een bibliotheek, grand café, muziekschool, middelbare school en diverse sporthallen. De kern van het Kulturhusconcept is verregaande samenwerking tussen de partijen binnen het gebouw. Dit is ook doorvertaald naar de indeling van het gebouw: de verschillende ruimtes werden opgedeeld en door de vele ramen staan de gebruikers van het gebouw met elkaar in contact.

 

Verbinding als uitgangspunt

De doelstelling van Kulturhus de Spil is om een verbindende factor spelen tussen de verschillende gebruikers van het gebouw. De belangrijkste visie van architect Ronald Olthof van LSKVDD Architecten uit Enschede is om mensen onderdeel van een gemeenschap te laten zijn én voelen.

De architect keek niet alleen naar het functionele aspect van het gebouw, maar hield voornamelijk ‘verbinding’ als thema aan in de materialisatie van het gebouw. Door diverse patronen en ritmiek in interieur en exterieur aan te brengen, kwam de kracht van dit concept tot haar recht.

Een voorbeeld daarvan is de manier waarop de gevel bekleed is met vlechtwerk. Afhankelijk van het zonlicht en de lichtinval ontstaat een ander gevelbeeld. Dat komt door de textuur die in de Sto-Ecoshapes is aangebracht.

 

Duurzame transformatie

Kulturhus De Spil is energieneutraal gebouwd. Mede door de grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak en de goede isolatie werd de hoge duurzaamheidsambitie behaald. Daarnaast is het gebouw compleet gasloos. Ook wordt gebruik gemaakt van bodemwarmte om het gebouw te verwarmen. Bijzonder is de zogenaamde ‘windboom’, die niet alleen als kunstwerk dienst doet, maar ook windenergie zal leveren.

Naast de energetische verduurzaming, heeft De Spil ook op esthetisch vlak een verduurzamingslag gemaakt. Door de combinatie van de witte Sto-Ecoshapes, houten panelen en rode bakstenen werd een uitstraling gecreëerd die het gebouw een tijdloze uitstraling geven.

 

Sto-Ecoshapes

De Sto-Ecoshapes waarmee Kulturhus De Spil is getransformeerd zijn prefab stucvormen op basis van minerale componenten. Ze sluiten naadloos aan op de wens om duurzaam en verantwoord te ontwerpen. In combinatie met een buitengevelisolatie systeem is dit één van de meest duurzame geveloplossingen. De vormen zijn toepasbaar op diverse isolatiematerialen, zoals polystyreen, minerale wol, resol hardschuim of houtvezelisolatie.

Dankzij een custom-made productieproces zijn Sto-Ecoshapes naar eigen wens te ontwerpen. Het resultaat is een persoonlijke vormgeving op het gebied van kleur, oppervlaktestructuur, formaat en toevoegingstechniek. Dit geeft architecten de mogelijkheid om een gepersonaliseerde gevelbekleding te ontwikkelen dat aansluit bij zijn visie op de gevel.

 

Sto Isoned

Als marktleider en specialist op het gebied van gevelisolatie systemen, streeft Sto Isoned naar een mooiere en energiezuinige gebouwde omgeving. Door hoogwaardige isolatie te combineren met een breed scala aan design opties, worden esthetiek en energiebesparing één. Sto Isoned is een dochteronderneming van de Duitse multinational Sto SE & Co. KGaA is in Nederland verantwoordelijk voor de levering van Sto-producten.

 

Kijk voor meer informatie op www.sto.nl.

 

Projectinformatie

Architect - LSKVDD Architecten, Enschede
Leverancier - Sto Isoned bv, Tiel
Specificities - buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic met Sto-Ecoshapes
Applicateur - Lenferink Schilders Afbouw en Vastgoedonderhoud b.v., Zwolle

 

Fotograaf: Ronald Tilleman