Metroreiziger gaat zonsondergang tegemoet

Noe voorziet metrostations van betonnen toegangsportalen met vispatronen

Het spoorlijntracé tussen Hoek van Holland en Schiedam - beter bekend als de Hoekse Lijn - is vernieuwd, uitgebreid en omgebouwd tot een metrolijn.

Met de aanpassingen onderging de lijn tegelijkertijd een forse metamorfose. Zo zijn de bestaande en nieuwe stations nu toegankelijk via betonnen portalen waarin een patroon in de vorm van een school vissen is te zien. Vanuit Schiedam naar Hoek van Holland kleuren de portalen langzaam van geel naar oranje. Zo gaat de metroreiziger het avondrood tegemoet.

Metamorfose

Met de vernieuwing van de Hoekse Lijn is tegelijkertijd aansluiting gemaakt op metrolijn B die begint bij het strand van Nesselande. Nieuw zijn de stations Steendijkpolder in Maassluis en Hoek van Holland Strand. De zeven bestaande stations Schiedam Nieuwland, Vlaardingen Oost, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen West, Maassluis Centrum, Maassluis West en Hoek van Holland Haven zijn omgebouwd en geheel gerenoveerd. Met de aansluiting op metrolijn B loopt het tracé nu van strand naar strand.

De portalen zelf zijn uitgevoerd in beton waarin een patroon van de hand van de Rotterdamse ontwerper Erik Sandifort is verwerkt. Passend bij de kustbestemming van de reizigers koos hij voor een school vissen als symbool voor de reizigers die gezamenlijk op weg zijn naar een gedeelde eindbestemming.

De kleuren van de verschillende portalen passen binnen het spectrum van avondrood: van geel aan de stadszijde naar roodoranje aan de kust.

Tevredenheid eindresultaat

De architect en grafisch vormgever zijn uiterst tevreden over het eindresultaat van de betonwanden. De kwaliteit van de mal, dieptewerking en gebruikte kleurstellingen dragen voor een groot deel bij aan die tevredenheid.

Er wordt binnenkort nog één metrostation gebouwd (Hoek van Holland Haven) met reeds geproduceerde betonelementen. Het eindstation Hoek van Holland Strand zal ook elementen met vissenstructuur krijgen. De opdrachtgever beraadt zich nog over de inpassing en uitvoering van het in-situ beton met vissenstructuur.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie