Daglicht is het hart van een gebouw

Imposant glasdak JET BIK - Part of VELUX Commercial levert essentiële bijdrage aan Frisse Scholen norm

In Amsterdam Noord vervangt het nieuwe Noorderlicht College het bestaande Rosa Beroepscollege IJdoorn en het Waterlant Beroepscollege.

In de nieuwbouw van het Noorderlicht College stromen de leerlingen van de beide voormalige scholen nu samen onder één glasdak. 600 leerlingen op een oppervlakte van ruim 7.500 vierkante meter.


DE UITDAGING

Opdrachtgever de ZAAM Scholengroep legt de norm Frisse Scholen klasse B op aan haar nieuwe visitekaartje. Opvallend: een 25 procent strengere eis voor de energieprestatie. Deze uitdaging werd opgepakt. JET BIK levert met het imposante glasdak een essentiële bijdrage. De toetreding van een grote hoeveelheid daglicht door het dak draagt in belangrijke mate bij aan de transparantie van het gebouw.

DE BIJDRAGE VAN JET BIK

Met het JET DC glasdak systeem van JET BIK is het Noorderlicht College een overzichtelijk en transparant gebouw geworden met veel groen:‘zuurstof ter stimulatie van de leerprestatie’.

Via de entree loop je de centrale plaza op: het levendige hart van het gebouw. Open, helder en overgoten met daglicht, dankzij hoge glazen puien en een volglazen overkapping. Daglicht als het hart van het gebouw! Rondom de plaza, met een ondersteuning die speciaal is afgestemd op de specifieke overspanning, zijn daar de praktijkruimten ondergebracht voor de lessen verzorging, koken, economie en ondernemen. Verschillende trapopgangen, die allemaal aan het atrium liggen, geven de leerlingen op de eerste verdieping toegang tot de theorielokalen. De intelligente aansluiting van het glasdak op de vliesgevel zorgt ervoor dat de architectonische eenheid behouden blijft. Daglicht stimuleert het leervermogen, creëert veiligheid voor de leerling waarbij de toevoeging van natuurlijke ventilatie via het glasdak een optimaal comfort niveau wordt bereikt.

DE ERVARING

Architect Michael Bol (Buro Kade):

“Door de fusie vallen een jongens- en een meisjesschool samen. Voor ons impliceerde dit: veel aandacht voor veiligheid, privacy, overzicht, dat soort aspecten. Daarom niet één groot trappenhuis voor alle leerlingen, maar trappen die gekoppeld zijn aan je leslokaal. Het sleutelbegrip is: niet kolossaal, maar behapbaar. De glazen overkapping brengt daglicht tot in het hart van het atrium. Het royale daglicht draagt bij aan de transparantie, zorgt voor zichtbaarheid van de kleine ‘huisjes’ zoals wij ze noemen, de theorie-units op de eerste verdieping, en versterkt de beleving van een frisse, vriendelijke school. Op dit project, en ook op andere, hebben we goede ervaringen met JET BIK.”

Het nieuwste LookBook gratis ontvangen? Vraag hem hier aan.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie