Mooi egaal licht is het doel

De opkomst van LED heeft de verlichtingswereld ingrijpend veranderd. Sinds 2008 is de technologie achter LED ver genoeg om het betrouwbaar en efficiënt toe gebruiken in de woon- en werkomgeving.

Deze innovatie gaat gepaard met nieuwe uitdagingen bij het correct toepassen. Want wanneer je LED toepast zonder diffuser, dan is het licht erg fel en niet diffuus. LED is namelijk geplaatst op een strip met veel puntjes van een paar millimeter per stuk die fel opbranden.

 

Om dit probleem op te lossen werden opaalplaten gebruikt. Dit zijn platen van bijvoorbeeld acrylaat met een opaalpigment. Klassieke opaalplaten hadden drie nadelen. De lichttransmissie, de hoeveelheid licht die overblijft aan de zichtkant van de diffuser, was vaak te laag. In een tijd waarin energiezuinigheid belangrijk is, is dat niet acceptabel.

 

Tweede probleem is dat de puntjes van een LED strip zichtbaar blijven. Het licht wordt wel diffuus verspreid, maar de LED puntjes blijven toch wat zichtbaar.

Het laatste probleem is dat de klassieke opaalplaat invloed had op de tint van het licht. Dit is te vermijden. De lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin, koud licht is 6000K en geel/wit licht is 2500K. De opaalplaat dient neutraal te zijn. Klassieke opaalplaten maken het licht warmer (lagere Kelvin-waarde) en vaak minder fris.

 

Op zoek naar het juiste additief voor een efficiënt en egaal resultaat

Om deze problemen op te lossen heeft de researchafdeling van PyraSied onderzoek gedaan naar betere additieven die licht op een efficiënte en egale manier verspreiden.

Om een opaalplaat te maken wordt - in een bepaalde mate - een additief toegevoegd. Dit zorgt voor diffusiteit en de mate van licht die door de plaat komt.

Meerdere additieven en samenstellingen zijn wetenschappelijk en empirisch getest. PyraSied heeft nu een breed en uniek assortiment aan diffusers die de eerder genoemde problemen doeltreffend oplossen.

 

Toepassingen voor een energiezuinige toekomst

PyraSied helpt klanten uit diverse sectoren met de juiste diffuser. Afhankelijk van de beschikbare inbouwruimte, de gewenste lichttransmissie, de eisen met betrekking tot de brandveiligheid, slagvastheid en het budget biedt PyraSied een diffuser die past bij uw toepassing.

 

Zo bieden we dikkere diffusers van acrylaat aan voor constructieve toepassingen, hebben we een breed assortiment met diffusers van polycarbonaat en PETG voor het gebruik in openbare ruimtes en bieden we geavanceerde diffusers die het licht op minimale afstand diffuus verspreiden en tegelijkertijd veel licht doorlaten.

 

Ook bieden we een uniek assortiment van structuurdiffusers en lightshapers (Luminit) aan. Door de (micro) structuur op het oppervlak van deze diffusers wordt het in licht een bepaalde richting gestuurd, waarbij minimale lichthinder en een hoge lichtopbrengst gerealiseerd worden. Dit is ideaal in omstandigheden waar een lage UGR-waarde (strooilicht) geëist is. In de werkomgeving zijn wettelijke eisen met betrekking tot een lage UGR-waarde gesteld.

 

Ten slotte produceert PyraSied lichtgeleidingsplaten. Een lichtgeleidingsplaat wordt aan de kopse zijde(n) ingestraald met led strip(s). Door het uniek gelaserde patroon wordt het licht egaal door uit de plaat gestraald met een hoge lichtopbrengst.

 

U vindt ons aanbod diffusers op www.pyrasied.nl/product-categorie/lichtdiffusers.