Duurzame witte gevels, ook met ECO baksteenstrips

Geen andere baksteen is zo wit als de Perla

In de duurzame wijk Schuytgraaf in Arnhem kregen woningen zeldzaam mooie witte gevels. Het architectenbureau maakte in de ontwerpen de keuze om een aantal bijzondere woningen uit te lichten door deze een witte gevel te geven.

Een dergelijke witte gevel wordt vaak gerealiseerd door het afwerken van metselwerk en stenen met een mineraalverf (keimen). Voor dit project is echter een unieke, andere (en duurzame) oplossing gevonden. Er is gewerkt met witte bakstenen en witte doorstrijkmortel om hetzelfde effect te krijgen.

De witte baksteen Perla is het resultaat van jarenlange inspanning van de afdeling Research & Development van Vandersanden, waarbij voortdurend de receptuur en het bakproces zijn bijgesteld om de steen perfect wit te krijgen. Geen andere baksteen is zo wit als de Perla.

Om het keimeffect te evenaren moet worden gewerkt met een witte voeg. Saint-Gobain Weber Beamix ontwikkelde speciaal voor dit project een witte doorstrijkmortel. Zowel de kleur als de fijne structuur van de mortel werden afgestemd op de gekozen witte steen.

Keimeffect zonder te keimen: prachtig duurzaam!

De nieuwe werkwijze gaat voorbij aan de nadelen waar aannemers bij keimen tegenaan lopen. Een belangrijk voordeel is dat beter kan worden gepland. Bij werken met mineraalverf mag de relatieve luchtvochtigheid niet te hoog zijn. Aangezien het in Nederland regelmatig nat en vochtig is, kan dit in de planning van de aannemer problemen geven.

Er kan bovendien sneller worden gewerkt en er worden kosten bespaard. De witte baksteen met de witte doorstrijkmortel kan namelijk direct afgevoegd worden om het gewenste eindresultaat te bereiken. Minder verwerkingstijd, geen schilderwerk, minder materiaal en dus ook minder kosten.

De witte steen en nieuwe mortel garanderen daarnaast kleurechtheid. Een bijkomend voordeel is dat daardoor nauwelijks onderhoud nodig is.

ECO baksteenstrips

De Perla is ook verkrijgbaar als ECO baksteenstrip. Deze worden niet gezaagd, maar gevormd in mallen. Resultaat: minder materiaal- en energieverlies tijdens de fabricage en winst in drie opzichten: ecologisch, esthetisch en financieel.

Kijk voor meer informatie over ECO-steenstrippen op www.ecobaksteenstrips.nl.

Nog meer achtergrond over dit project? Bekijk...?

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie