Sto minerale steenstrips transformeren voormalig kantoorpand Prinsenpoort

Transformatie Prinsenpoort: van grijze dame naar stralend middelpunt

Als een verdwaalde passant stond het kantoorgebouw Prinsenpoort in Rotterdam-Oost. Een grijze verschijning omgeven door woningen die zowel qua façade als functie uit de toon viel.

Vooral aan de voorzijde was dat zichtbaar. De achterkant die trapsgewijs verspringt en voorzien is van een spiegelende gevel had - in combinatie met twee reusachtige elzen – een veel spannender uiterlijk.

Transformatie in harmonie met omgeving

Toen Paul van der Weijden van architectenbureau Rutten van der Weijden kennismaakte met de grijze dame, was voor hem direct duidelijk dat Prinsenpoort niet alleen moest transformeren, maar ook moest harmoniëren met haar omgeving. De functie paste niet meer in de omgeving.

In de gevel kwam dat tot uitdrukking door de vezelgebonden betonplaten die inmiddels grauw en kromgetrokken waren. Daar moest iets anders voor in de plaats komen, zeker omdat we er 91 appartementen in wilden realiseren voor een brede doelgroep.

Steenstrips

De eerste gedachten van Van der Weijden om de gevel te laten aansluiten bij de omringende bebouwing gingen uit naar nieuwe bakstenen. Stenen toevoegen aan een bestaand gebouw is echter lastig. Door het gewicht moet er fundering toegevoegd worden. Daarnaast was de gemeente Rotterdam fel tegenstander van baksteenstrips vanwege het feit dat er regelmatig problemen zijn met de verlijming.

Zo ontstond het idee om de gevel van minerale steenstrips te voorzien. Inmiddels is ook dit materiaal verder ontwikkeld. Sto maakt minerale steenstrips die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Alleen aan de voegen is dat van dichtbij te zien en je hoort het als je op de gevel klopt. Zelfs ‘overhoekse’ stenen zijn leverbaar. Daarnaast zijn ze - en dat geeft veel architectonische vrijheid - in alle maten en kleurnuances leverbaar.

Maatvoering

Van der Weijden ‘omarmde’ de minerale steenstrips. Hij speelde met formaten en steenverbanden en heeft uiteindelijk afmetingen gebruikt die in baksteen niet leverbaar zijn. Zeker bij transformatie-opgaven is die vrijheid prettig.

Het lastige bij renovaties is dat de architect gebonden is aan bestaande maten. Dat we geen concessies hoeven te doen en de maatvoering van het materiaal kunnen aanpassen aan de bestaande gevel is dan een bonus.

Bij de zwarte biezen die de rood gemêleerde stenen omsluiten, is dat voor de kenner duidelijk zichtbaar. De bijzondere ‘metselverbanden’ zijn eigenlijk een knipoog die toont dat dit versiering is. Pas nadat het gevelbeeld was bepaald, is er gekozen voor het verbeteren van buitenmuurisolatie.

Dit combineert namelijk uitstekend met de toepassing van de minerale steenstrips. Het was een logisch gevolg en bovendien betrekkelijk eenvoudig om door middel van buitenisolatie een Rc-waarde van 4,5 te realiseren en de prestaties van de schil te verbeteren.

Sto Isoned

Als marktleider en specialist op het gebied van gevelisolatie systemen, streeft Sto Isoned naar een mooiere en energiezuinige gebouwde omgeving. Door hoogwaardige isolatie te combineren met een breed scala aan design opties, worden esthetiek en energiebesparing één.

Kijk voor meer informatie op www.sto.nl.

Projectinformatie

Architect - Rutten van der Weijden, Rotterdam
Leverancier - Sto Isoned bv, Tiel
Specificities - buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic met Sto-Steenstrips
Applicateur - IJsselmonde VOF, Rotterdam

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie