Een rotsformatie voor het maken van wijn

Italiaanse wijnmakerij Cantina del Buciato geheel bekleed met graphite-grey

Een wijnmakerij met het volume van een industriegebouw in het heuvelachtige Toscaanse landschap integreren. Zo luidde de opdracht voor het architectenbureau asv3 – officina di architettura.

Het architectenbureau loste de uitdaging op door een gebouw te ontwikkelen dat als een rotsformatie uit de grond groeit. De bekleding van het dak en de gevels is uitgevoerd met RHEINZINK graphite-grey.

Rotsformatie

Marchesi Antinori S.p.A is een wijnhuis van meer dan 600 jaar oud en één van de grootste wijnproducenten van Italië. Om de druiven te kunnen verwerken, werd besloten een wijnmakerij te bouwen met voldoende verwerkingscapaciteit voor de gehele oogst. Het heuvelachtige landschap inspireerde de architect voor een ontwerp dat doet denken aan een rotsformatie die uit de grond steekt. De driehoekige dak- en gevelelementen zijn bekleed met RHEINZINK graphite-grey, een leigrijze voorgepatineerde zinksoort.

6.700 m2 oppervlakte

Het nieuwe gebouw voor de productie van wijn heeft een totaal oppervlak van 6700 m2, waarvan bijna 6000 m2 wordt gebruikt voor de productie van de wijnen.

Het volume van de hoofdconstructie wordt bepaald door een standaardraster van 5 meter. Dit is terug te zien in het gevel en dakontwerp. Het uit 19 elementen bestaande sheddak is georiënteerd op het oosten, wat zorgt voor natuurlijke verlichting van de hal. Door gebruik te maken van twee verschillende vormen en deze om en om toe te passen, werd een rotsachtige structuur gecreëerd.

Felsysteem in verschillende breedtes

Het dak is met het felssysteem bekleed omdat dit vanaf 3 graden dakhelling al kan worden toegepast en zeer flexibel te gebruiken is. Voor de gevel is een combinatie van groot-formaat losanges en plankpanelen gemaakt. De plankpanelen worden gemonteerd volgens het messing in groef principe. Er zijn in het gehele project drie verschillende breedtes toegepast met een verhouding van 1:2:4. Dit doet denken aan de natuurlijke barsten in de rotsen en benadrukt tegelijkertijd de driehoekige vorm door het breken van de lichtreflectie van het zink.

Koeleffect

Omdat de gebouwschil als een cape om het gebouw heen zit, is er ruimte gecreëerd om het wijnhuis te koelen. Dit koeleffect wordt versterkt door de deels geperforeerde plankpanelen.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie