DAW wint ‘DGNB Sustainability Challenge’ in de categorie ‘Innovatie’

Project camelina-olie van Caparol succesvol bij DGNB Award

DAW, fabrikant van onder andere Caparol, Disbon en Alsecco, heeft de ‘Sustainability Challenge’ van de Duitse Sustainable Building Council (DGNB) in de categorie ‘Innovatie’ gewonnen.

Het familiebedrijf won met de op camelina-olie gebaseerde lazuren en houtoliën, welke bijdragen aan de biodiversiteit en het ecosysteem versterken. Drie finalisten in de categorieën ‘Onderzoek’, ‘Start-up’ en ‘Innovatie’ streden tegen elkaar op de DGNB Dag van de Duurzaamheid op 25 juni jl in het FORUM Huis van Architecten in Stuttgart, Duitsland.

Ze presenteerden hun projecten aan meer dan 150 experts uit het DGNB-netwerk in korte keynote speeches. Tijdens het evenement bepaalden de DGNB Innovation Council en het publiek de winnaars van 2019. In de drie categorieën hadden in totaal 99 projecten en bedrijven zich aangemeld voor de DGNB Sustainability Challenge.

DAW houdt zich bezig met enkele belangrijke ontwikkelingen in de toekomstige bouwsector met houtoliën en lazuren op basis van camelina, aldus de jury. De toenemende schaarste aan grondstoffen vereist het gebruik van duurzame of hernieuwbare grondstoffen. Dit omvat ook het toegenomen gebruik van hout voor bouwtoepassingen. Bovendien is de invloed van het materiaal op de gezondheid van de mens steeds meer op de voorgrond. Lazuren op basis van camelina vermijden schadelijke effecten op mensen. De jury ziet daarom het DAW-innovatieproject als een positieve bijdrage aan de opbouw van de toekomst.

DAW heeft een lange geschiedenis van het op de markt brengen van innovatieve, duurzame producten en is een trendsetter geworden voor de hele branche. In 1985 lanceerde het bedrijf bijvoorbeeld ‘s werelds eerste emissiearme en oplosmiddelvrije (E.L.F.) binnenmuurverf die de overgang naar milieuvriendelijke en op gezondheid gerichte verven en coatings ondersteunde.

Tegenwoordig zet DAW in op zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare bronnen. Een belangrijke bouwsteen hiervoor is het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Vooral voor de levensduur en het waardebehoud van hout zijn bescherming en regelmatig onderhoud zeer belangrijk.

Voor dit doel heeft de DAW Groep, waartoe het bekende professionele merk Caparol behoort, hoogwaardige lazuren en houtoliën ontwikkeld, die gebaseerd zijn op de cameliaplant als een bijzonder duurzame grondstof.

Wolfgang Hoffmann, marktmanager: “De teelt van camelina is een ecologisch voordeel, omdat het samen met erwtenplanten wordt gekweekt en dus geen concurrentie heeft met voedselproductie. Met de hoogwaardige houtveredelingsproducten op basis van camelina-olie als UniversalLasurGeo van Caparol, hebben we ons duurzame CapaGeo-assortiment kunnen uitbreiden.

Het Duitse federale ministerie van Milieu bevordert het Camelina-project dat erop gericht is boeren te helpen om in 2022 in het federale biodiversiteitsprogramma om te schakelen van erwtenmonocultuur naar gemengde teelt en de noodzakelijke duurzame waardetoevoegende keten op te bouwen. Het wordt professioneel ondersteund door het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud (BfN).

Dr. Christine Lemaitre, Managing Director van DGNB: “In alle categorieën lagen de deelnemers heel dicht bij elkaar. Hieruit blijkt dat innovatie in duurzaam bouwen vele facetten heeft die allemaal belangrijk zijn als we echt door willen gaan met de transformatie van de bouw- en vastgoedsector naar meer duurzaamheid.” Naast het familiebedrijf uit Ober-Ramstädt, hebben ook BauCycle (categorie ‘Onderzoek’) en Green Hydrogen (categorie ‘Start-up’) de DGNB Sustainability Challenge 2019 gewonnen.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie