Vacuümisolatie

Ultradunne superisolatie

Sommige superisolators verschijnen alleen in een keurig jasje op de markt: vacuümisolatiepanelen, oftewel VIP. Vacuümisolatiepanelen hebben λ-waardes om van onder de indruk te zijn: 0,004-0,007 W/(m·K). Dat betekent dat je voor het bereiken van de strenge BENG-normen maar een geringe dikte hoeft toe te passen.

Opbouw

Vaak bestaat de kern van vacuümisolatiepanelen uit pyrogeen silica, dat ook wel pyrogeen kiezelzuur heet. Daarvoor wordt siliciumtetrachloride bij een zeer hoge temperatuur verbrand (3.000 °C). De agglomeraten met driedimensionele structuur die dan ontstaan, vormen vezels die worden samengeperst. Daaromheen komt de folie, die over het algemeen bestaat uit meerdere lagen kunststoffolie en als laatste laag opgedampte aluminium. Het geheel wordt onder vacuüm gebracht, zodat de druk in het paneel wordt teruggebracht tot 1 mbar. Bij deze druk wordt de afstand tussen de luchtmoleculen zo klein dat de energie van warmte niet meer overgedragen kan worden.

Er zijn ook vacuümisolatiepanelen op de markt met een kern van aerogel.

Vacuüm

Nu we dus geleerd hebben dat het vacuüm essentieel is voor het garanderen en behouden van de hoge isolerende waarde, kijken we er niet van op dat panelen met een vacuümsensor worden uitgerust. Daarmee kunnen we tijdens en na de verwerking blijven controleren of een paneel niet zodanig beschadigd is, dat het vervangen moet worden.

Verwerking

Het moge dan ook duidelijk zijn dat we vacuümisolatiepanelen niet doorboren en mechanisch bevestigen, of op maat zagen om een moeilijk hoekje dicht te zetten. Nee, vacuümisolatiepanelen moeten worden verlijmd. Ze kunnen ook in een structuur van regels worden geplaats. Kieren en randen moeten worden opgevuld met een ander isolatiemateriaal. Gelukkig zijn er niet alleen rechthoekige vacuümisolatiepanelen te verkrijgen. Op verzoek worden ook andere vormen zoals driehoeken op maat geleverd, zodat bijvoorbeeld de wangen van dakkapellen met een dunne laag isolatie toch aan de eisen kunnen voldoen.

Om de platen te beschermen tegen onregelmatigheden in de ondergrond, leveren leveranciers ook vacuümisolatieplaten met een cachering van EPS, XPS, vilt of rubbergranulaat. De platen worden dan veel minder snel beschadigd en kunnen strakker verwerkt worden. Er zijn ook sandwichpanelen op de markt die bijvoorbeeld in borstweringen kunnen worden toegepast.

Zoek je een product? >> Vacuümisolatiepanelen op NBD-Online

Bronnen

Productinformatie van leveranciers, Wikipedia (foto), Bouwwereld

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie