Gerenoveerd Rijksmonument krijgt balansventilatie van Duco

Voormalig Deventers bankgebouw wordt 'future proof appartement' met gezond binnenklimaat

In hartje Deventer stond het voormalige Sallandse bankkantoor aan de Hofstraat er verwaarloosd bij. Twee jaar geleden toverden binnenhuisarchitect Carlos van Dijk en zijn vrouw Thea dit historische pand om tot een waar pareltje.

Op de bovenverdieping werd de kale zolderruimte omgebouwd tot een luxueus appartement mét aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Future proof appartement

Eenmaal boven in het appartement valt meteen de huiselijke gezelligheid op. De eigenaars hadden een sterke voorkeur voor natuurlijke warme materialen zoals red cedar, ayous hout en linoleum. Ze gaan ook bewust om met energie. Dit gebouw heeft geen gas, maar stadsverwarming.

Ze kozen voor het ventilatiesysteem DucoBox Energy in combinatie met doorgedreven isolatie. De bewoners gingen op zoek naar toe- en afvoerventielen die quasi onzichtbaar zijn in de ruimte en kwamen bij de DucoVent Design ventielen uit. Deze ventielen zijn subtiel vormgegeven en zijn geschikt voor plafond- en muurmontage.

Keuze voor balansventilatie

Bij moderne appartementen zoals dat van Carlos en Thea wordt steeds meer aandacht besteed aan luchtdicht isoleren. Besparen op de energiefactuur kan immers pas effectief wanneer de woning luchtdicht is geïsoleerd. De verse lucht moet echter wel ergens vandaan komen en het liefst niet via ongecontroleerde luchtstromingen. Deze luchtstromingen zorgen immers voor warmteverliezen. Door de aan- en afvoer van verse lucht volledig te controleren met het balansventilatiesysteem DucoBox Energy worden energieverliezen voorkomen en wordt de reeds aanwezige warmte zo goed mogelijk benut.

Stilste WTW-unit van Europa

Door de DucoBox Energy optioneel van een geïntegreerde 2-zoneregeling met slimme vraagsturing op basis van COen vocht te voorzien, wordt een optimaal energetisch rendement bereikt. Het systeem volgt de bewegingen van de bewoner in de woning en zal hierdoor automatisch via sensoren bepalen op welk moment er geventileerd moet worden. Ook aan het akoestische comfort voor de bewoner is gedacht. Onafhankelijke tests tonen aan dat het geluidsvermogen aan de toevoerzijde zo laag is dat de DucoBox Energy als de stilste WTW-unit van Europa kan worden beschouwd (55 dB bij 325 m³/u). Dankzij de implementatie van het ventilatiesysteem zijn een gezond binnenklimaat en bewonerscomfort voor Carlos en Thea meer dan ooit gegarandeerd.

« Nieuws overzicht