Een deur is maar gewoon een deur tot het wooncomplex vol rook staat

Moderne branden veroorzaken veel rook

Rookverspreiding is bij brand in woningen of gebouwen een groot probleem. Relatief kleine branden produceren veel rook die zich in het gebouw of de woning verspreidt, bij bewoners soms inhalatietrauma’s veroorzaakt en gedeeltelijke of totale ontruiming van het gebouw steeds vaker noodzakelijk maakt. Bovendien is rook doodsoorzaak nummer 1 bij brand en daarmee levensgevaarlijk.

 
Oorzaak van de grote rookontwikkeling

Bij ruim de helft van de fatale woningbranden is er sprake van grote rookontwikkeling. De meest voorkomende oorzaken van rookontwikkeling zijn schuimrubber in banken, stoelen en matrassen, brandbare wandbekleding en overige kunststof/synthetische materialen. Voor een grote rookontwikkeling hoeft de brand niet groot te zijn. Zo kan bij een smoorbrand veel rook vrijkomen.

Ook bij relatief kleine branden in woon(zorg)gebouwen verspreidt deze rook zich steeds vaker door een groot deel van het pand. Het gevolg hiervan is dat bewoners gezondheidsschade oplopen of soms zelfs overlijden. Ook moet de brandweer vaak het volledige gebouw ontruimen. Toepassing van ‘echt’ rookwerende deuren is dan ook van levensbelang.

Wat is het idee bij rookwerendheid?

Gebouwen zijn ingedeeld in brandcompartimenten (BC) om de uitbreiding van brand te beperken. Brandcompartimenten zijn in rookcompartimenten verdeeld om zo de verspreiding van rook te beperken en de aanwezigen de mogelijkheid te geven om:

  • kort ergens veilig te kunnen blijven en tegen de rook beschermd te zijn;
  • korte afstand te lopen(vluchten) om aan de rook te ‘ontsnappen’.
Rookwerende deuren

In het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) zijn aangescherpte eisen voor koude en warme rook opgenomen als weerstand tegen rookdoorgang van bouwkundige constructies. Het BBL bevat in tegenstelling tot het Bouwbesluit voor nieuwbouw eisen aan ‘echte’ rookwerendheid. Daar hoort de volgende classificatie bij:

  • Sa (rookwerend bij omgevingstemperatuur, ook wel koude rook genoemd): eis die vooral in niet-slaapgebouwen wordt gesteld.
  • S200 (rookwerend bij 200 °C, ook wel warme rook genoemd): eis die vooral in slaapgebouwen wordt gesteld, zoals hotels, ziekenhuizen en kinderdagverblijven.
  • Geen eis: rookafscheidingen zijn niet meer brandwerend (tenzij het beschermde subBC’s en BC’s betreft).

Het BBL is de opvolger van het Bouwbesluit en andere besluiten en wordt naar verwachting in 2021 van kracht.

Herkenbaarheid

Zeker weten dat de deur voldoet? Kies dan voor een GND-deur. Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel in de hangzijde van de deur. Daarmee zijn eenvoudig de afkomst en prestaties op het gebied van rookwerendheid (Sa of S200) en brandwerendheid (30 of 60 minuten) van de deur en kozijn te controleren.

Uitgebreide informatie over de GND-zekerheidsklassen®, rookwerende deuren, treft u aan op de website van GND.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie