Forbo Flooring verduurzaamt de laatste stap in het leven van Marmoleum vloeren

Linoleumvloeren zijn goed voor mensen, goed voor gebouwen en goed voor het milieu. Marmoleum is de eerste vloer die 100% CO2-neutraal wordt geproduceerd en draagt dus niet bij aan de klimaatverandering.

Bovendien biedt slimme recycling van de linoleum-vloeren tal van mogelijkheden.

 


De laatste circulaire ontwikkelingen

Marmoleum bestaat uit natuurlijke, herwinbare grondstoffen. Het lijnzaad en de juteplant nemen CO2 op om te groeien. Daarnaast is het gebruik van fossiele brandstoffen tijdens de productie verlaagd en de relatie met toeleveranciers aanzienlijk verduurzaamd. Dit heeft ervoor gezorgd dat Marmoleum CO2 neutraal geproduceerd wordt.

 

Snijafval verzamelen

Met het Marmoleum Recycle programma wordt snijafval verzameld. Het restafval wordt weer gebruikt in de productie van nieuwe vloeren. Met oude vloeren lukt dat vaak niet, vanwege bijvoorbeeld lijm- en betonresten. Een logische vervolgstap is dan ook om hier een oplossing voor te bedenken en een volledig circulair product te maken.

 

Waardevol restmateriaal verwerken tot nieuw product

Sinds vorig jaar is Jaromir van Vliet - die eerder een student challenge reststroom Marmoleum heeft gedaan voor Forbo - aan de slag gegaan met twee vragen. Hoe kunnen we waardevol materiaal halen uit de vloer? En, Hoe kunnen we dit materiaal verwerken tot een product?

 

Biocomposiet

Zowel de lijnolie als de boomhars uit Marmoleum is opnieuw inzetbaar. Boomhars kun je week maken en daarna weer hard maken. Zo kun je het telkens op nieuw gebruiken. Het lukt nu al om met deze oude restmaterialen een nieuwe biocomposiet te maken. Er hoeft niet persé een nieuwe vloer gemaakt te worden van dit biocomposiet, maar kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden als plaatmateriaal voor een mooi meubelstuk. Hiervoor wordt gekeken naar samenwerkingen met andere bedrijven.

 

Leasevloeren

Daarnaast wil Forbo ook ‘vloeren-als-een-service’ gaan aanbieden: een leasevloer. Een systeem waarbij je betaalt voor gebruik in plaats van bezit. Dit is een tendens dat bij steeds meer producten aangeboden wordt. En waarom niet bij de Linoleum-vloeren. Zo houden wij controle over het materiaal, wat betreft onderhoud maar ook als de vloer uiteindelijk weer verwijderd moet worden.