Systeembouwer Barli kiest voor bouw luxueuze vakantielodges opnieuw voor Fermacell

Genieten van Zandvoort, het strand en autoracen. Dat is wat de bezoekers van het nieuwe luxueuze Qurios Vakantiepark Zandvoort kunnen verwachten.

Vanaf augustus 2019 kunnen toeristen hier één van de 100 luxe recreatiewoningen huren. De woningen worden door systeembouwer Barli uit Uden plug & play geplaatst. Voor de bouw van de prefab woningen gebruikt Barli de gipsvezelplaten van Fermacell. En dat is niet voor het eerst: de partijen werken al een decennium samen.

 

Plug & Play

De prefabricage gebeurt in de timmerfabriek. Hier worden 2D-elementen geproduceerd zoals wanden of vloeren. Vervolgens worden deze elementen geassembleerd tot 3D-elementen. Deze 3D-elementen worden volledig afgebouwd, inclusief armaturen, behang of andere afwerking.

Vanwege de omvang van de elementen - het grootste element is 12,5 m lang, 5 meter breed en 4 meter hoog - gebeurt het transport ’s nachts. In totaal worden 150 elementen vervaardigd en getransporteerd, wat betekent dat de woningen gemiddeld uit 1,5 element bestaan. Woningen van 50 m2 worden als één element vervoerd. In Zandvoort worden de elementen geassembleerd, op de funderingen geplaatst en aangesloten op gas, water en licht.

 

Alles onder controle

Prefab bouwen van vakantiewoningen is voor de recreatiebranche heel gebruikelijk, omdat het grote voordelen biedt ten opzichte van traditionele bouw: een betere kwaliteit, hogere productiesnelheid en minder faalkosten. Daarnaast is prefab bouwen ook prettiger voor medewerkers, wat in tijden van arbeidskrapte in het voordeel is van prefab bouwers.

 

Luxe afwerking

Systeembouwer Barli uit Uden maakt voor de productie van modulaire woningen of units vrijwel altijd gebruik van Fermacell gipsvezelplaten: de standaard platen van 12,5 mm met rechte kant voor wanden en plafonds en/of de Powerpanel H2O gevelplaat. Voor de Qurios-woningen is dat niet anders.

De prefab wanden en plafonds zijn opgebouwd uit een buitenafwerking, dampopen folie, houten regelwerk met isolatie ertussen, dampremmende folie en de Fermacell gipsvezelplaten. Deze zijn op het regelwerk geniet. De platen zijn op verschillende manieren afgewerkt: gesaust, behangen met glasvlies of Vescom-behang of tegelwerk.

Fermacell gipsvezelplaten zijn makkelijk te verspijkeren, het is een homogeen product, constructief, brandwerend, geluidsisolerend en in hoge mate vochtbestendig. Een extra voordeel is het feit dat de platen op maat te bestellen zijn.

 

Extra service

Minstens zo belangrijk zijn de aanvullende services van Fermacell. Vooral het advies van Fermacell in gevallen dat opdrachtgevers niet standaard-eisen stellen is belangrijk. Het gaat dan meestal om de brandwerendheid en de geluidprestatie van de bouwkundige details. Bovendien heeft Fermacell uitgebreide documentatie beschikbaar als onderbouwing. De werkplaatsbegeleiding die Fermacell biedt, garandeert een kwalitatief goede verwerking. Ze geven bijvoorbeeld advies over hoe je een voeg het beste kunt verlijmen. De ontwikkeling van de cementgebonden Powerpanel H2O plaat met steenstrips is hier een voorbeeld van: een prefab oplossing die slim inspeelt op het tekort aan metselaars.