Projectuitwerking - Deplosun in school WSKO Wateringen

Scholen streven naar een fijne en gezonde leefomgeving voor hun leerlingen. Schoolgebouwen met voldoende daglicht en een goed binnenklimaat kunnen beter presteren.

Daarnaast hebben scholen een voorbeeldfunctie door het nemen van energiebesparende maatregelen. In Solatube en Deplosun heeft de WSKO een partner gevonden en spelen hierin een belangrijke rol.

 

De praktijk

Een goed voorbeeld hiervan is basisschool WSKO De Hofvilla in Wateringen. De school was op zoek naar een manier om ruimtes op de juiste manier te verlichten. Met het gemaakte ontwerp liep de school tegen de volgende vraagstukken aan:

- de klaslokalen op de gehele bovenste etage behaalden de equivalente daglichtoppervlakte niet, terwijl het hier wel aan moet voldoen;
- in de klaslokalen werd de daglichtfactor van minimaal 3% van het concept Frisse Scholen niet behaald, terwijl het hier wel aan moet voldoen.

 

Oplossing

De huidig behaalde equivalente daglichtoppervlakte moest aangevuld worden. Dit werd alleen behaald met een Deplosun daglichtbuis met een diameter van 76 cm. Om de gewenste daglichtfactor te kunnen aantonen is er door daglichtprofessional Techcomlight een daglichtplan in Dialux Evo uitgewerkt.

Hierbij is gekeken naar de perfecte lichtspreiding in de diepe klaslokalen, mede om het licht aan te vullen waar het licht van ramen niet toereikend was.

Een andere uitdaging tijdens dit project was de verschillende hellingsgraad van dak en plafond, waardoor een afstand moest worden overbrugd vanaf de bovenkant van het dak tot aan de onderkant van het plafond.

De Deplosun daglichtbuizen kunnen bochten maken en, afhankelijk van het type, verlengd worden tot wel 20 m. In deze school zijn daarom verlengde buizen toegepast.

 

Installatie

In totaal zijn er 26 Deplosun daglichtbuizen geplaatst in het gloednieuwe schoolgebouw. Alle 12 klaslokalen zijn voorzien van 2 Deplosun daglichtbuizen. Daarnaast zijn er 2 Deplosun daglichtbuizen met daglichtdimmer geplaatst bij de centrale ingang en tevens hal. In deze hal worden vaak presentaties op een scherm gegeven.

Tijdens een presentatie is daglicht niet altijd gewenst en moet het licht ook gedimd kunnen worden. Daarom zijn deze 2 Deplosuns voorzien van daglichtdimmers. Op deze manier is de lichtinval altijd aan te passen!

 

Uitbreiding

Eind 2018 is het gebouw weer uitgebreid met onder andere 2 klaslokalen op de bovenste etage en zijn er wederom 4 Deplosun daglichtbuizen met een diameter van 76 cm geïnstalleerd.

 

Gebruikservaring

Rob Schmit, facilitair medewerker: ‘’Ik ben een fan van de Deplosun en Solatube daglichtbuis. Vanwege goede eerdere ervaringen met het product op andere WSKO basisscholen en de technische haalbaarheid van het project, hebben we gekozen voor de Deplosun daglichtbuis.’’