De vele voordelen van isoleren met cellulosevezels

Lager energieverbruik in gebouwen vraagt om een goede isolatieschil, ook voor reeds bestaande woningen. Wat komt daarbij kijken?

Warmteplan is sinds eind jaren 80 leverancier (en op kleine schaal verwerker) van biobased isolatiemateriaal op basis van cellulosevezels en houtvezels. Dit artikel gaat dieper in op isoleren met cellulose.

Optimale luchtdichting en een natuurlijke vochtregulatie zijn twee eigenschappen welke de isolatie van Isofloc cellulose positief onderscheiden van andere isolatiematerialen. Gecombineerd met een hoge isolatiewaarde (lambdawaarde: 0,038 W/mK) maakt dit Isofloc tot het ideale isolatiemateriaal voor na-isolatie van bestaande gebouwen die moeten gaan voldoen aan de moderne isolatienormen.

Optimale luchtdichting

Optimale luchtdichting van gebouwen is met de toenemende eisen rondom energiebesparing een standaard geworden. Het energieverbruik kan sterk gereduceerd worden wanneer een woning goed luchtdicht afgebouwd is. De enige ventilatie die dan nog plaatsvindt is gecontroleerde ventilatie. Hierop kan eventueel warmte-terugwinning toegepast worden. Daarom heeft het inblazen van isolatievezels een voordeel boven het plaatsen van isolatieplaten of -matten.

Isofloc cellulosevezels worden onder druk ingeblazen in holle elementen (tot 400 mBar), waarbij de vezels zich in alle kieren drukken en de ruimtes volledig vullen. In tegenstelling tot isolatieplaten of -matten wordt hiermee het risico voorkomen dat er een luchtlek ontstaat in de isolatielaag (door bijvoorbeeld slecht aangesloten isolatieplaten) welke de isolatiewaarde drastisch zou verlagen. In combinatie met het ProClima Intello systeem (damp-dynamische folie + luchtdichtingstoebehoren) dat ook door Warmteplan wordt geleverd, wordt de beste luchtdichting verkregen. Optimale luchtdichting is een moderne standaard voor een goede isolatieschil.

Vochtregulatie

Isofloc cellulose is een 100% natuurlijk en brandveilig product verkregen uit gerecycled papier. Deze natuurlijke vezel kan tot 20% van zijn eigen gewicht aan vocht bufferen zonder aan isolatiewaarde in te boeten. Daarnaast wordt vocht in de cellulose getransporteerd van plekken met hoge vochtigheid naar plekken met een lage vochtigheid, een natuurlijke vochtspreiding. Dit minimaliseert de kans op vochtschade. Daarom wordt Isofloc cellulose ook veelvuldig voorgeschreven in renovaties van oude monumenten waarbij vocht een groot risico vormt voor de oude houten constructies. Cellulose is samen met houtvezelisolatie het beste isolatieproduct voor behoudt van houten constructies.

Verwerking van Isofloc cellulose

Het voordeel van inblaasisolatie is dat een constructie niet volledig opengemaakt dient te worden om geïsoleerd te kunnen worden. Enkele inblaasopeningen zijn voldoende. Voor na-isolatie van bestaande woningen scheelt dit vaak een grote ingreep, en bespaart daarmee ook in kosten.

Middels een inblaasmachine worden de vezels losgeklopt en door een slang getransporteerd naar de woning. Gangbaar is dat de isolatie wordt ingeblazen door ProClima folie of door boorgaten (85mm) in houtvezelplaten of gips. Openingen worden afgedicht met ProClima Vana-tape of met kurken. Hier overheen kan een standaard afwerking komen.

Toepassingsgebieden

In combinatie met een dampopen-constructie of een damp-regulerende folie kan Isofloc toegepast worden in bijna de gehele woning:

  • binnen- en buitenwanden
  • holle vloeren en plafonds
  • dakconstructies.
Advies

Warmteplan voorziet u graag van advies omtrent isolatie met cellulose- of houtvezel. Ons ervaren team is in staat om specialistische adviezen en doorrekeningen te maken. Schroom niet om contact op te nemen: bel met (0575) 56 48 05, of mail naar info@warmteplan.nl, of kijk op www.warmteplan.nl.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie