Duidelijkheid over salderingsregeling zonnepanelen

Tot 2023 verandert er niets

Om het nog langer financieel aantrekkelijk te maken om te investeren in zonnepanelen, wordt de huidige salderingsregeling tot 2023 gehandhaafd, 3 jaar langer dan voorzien was in het Regeerakkoord.

Dat houdt in dat de stroom die teveel met de zonnepanelen wordt opgewekt en terug wordt geleverd aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik.

Geleidelijk afbouwen

Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel voor huishoudens en bedrijven op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. In 2031 zal dat voordeel uiteindelijk helemaal teruggelopen zijn naar nul, dan ontvang je alleen nog een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Als je tussen 2023 en 2031 zonnepanelen aanschaft, ga je automatisch mee met de afbouw van salderen.

In 7 jaar terugverdienen

Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, wordt met deze geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van circa 7 jaar verwacht. Wie wil investeren in zonnepanelen, maar dat niet in één keer kan doen, kan daarbij gebruik maken van het al bestaande Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij tegen lage rente geld geleend kan worden. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren.

Meten is weten

Voor het geleidelijk afbouwen van salderen tot 2031 is het noodzakelijk voor de Belastingdienst dat huishoudens en bedrijven beschikken over een meter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten, oftewel een meter met minimaal een dubbel telwerk. Daarom is het vanaf 1 januari 2023 verplicht om zo’n meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. Als je zo'n meter niet hebt, hoef je niet in paniek te raken. De meters zullen voor die datum worden aangeboden door de netbeheerders.

Lees meer >> Rijksoverheid: Salderingsregeling verlengd tot 2023

« Nieuws overzicht