SuperQuilt: de multifoil die slanker isoleren mogelijk maakt

SuperQuilt is een multifoil of meerlaagse folie die naast warmteverlies door geleiding en convectie ook het verlies door straling aanpakt.

 

De buitenste lagen van SuperQuilt zijn voorzien van echte aluminiumfolie. Deze folie heeft naast de hoogste warmte-reflectiewaarde nog andere bijzondere eigenschappen: het is damp- en luchtdicht én veroudert niet. Hierdoor kan SuperQuilt uitstekend worden gecombineerd met andere isolatiematerialen zoals minerale wollen, schuimen of andere 'groene' isolatie zodat een aanzienlijke ruimtewinst ontstaat.

 

Hieronder enkele voorbeelden:

 

 • Gevel isolatie Rc > 4,5 m2K/W, totaal 25 cm dik
  Voor een grote uitbouw aan een rijwoning, eis Rc van 4,5 m2K./W, calculeerde YBS Insulation een halfsteens muur met een voorzetwand bestaande uit 50 mm minerale wol en een dampscherm van SuperQuilt, afgewerkt met gipsplaat. De totale muurdikte is maximaal 25 cm, het ruimteverlies minimaal.
 • Dak isolatie Rc > 6,0 m2K/W, totaal 21 cm dik
  Voor een dak renovatie project van huurwoningen, eis Rc van 6 m2K/W, calculeerde YBS Insulation een bestaand dak, van binnen na-geïsoleerd met 120 mm minerale wol en een dampscherm van SuperQuilt, afgewerkt met gipsplaat. Hierdoor word een aanzienlijk tijd en ruimte winst geboekt.
 • Kruipruimte isolatie Rc > 3,5 m2K/W
  Als kruipruimte isolatie volstaat 1 laag SuperQuilt om de bouwbesluit eis Rc van 3,5 m2K/W te behalen. Aangezien de SuperQuilt eenvoudig onder de houtenvloer tegen de balken kan worden geniet en het na het afdichten van sparingen klaar is
  Uiteraard worden deze combinaties door ons ondersteund met een Rc-waarde berekening, gebaseerd op uw situatie.

 

Certificering

Sinds 2012 is er een Europese Norm, de EN16012 die bepaalt hoe we in Europa de gedeclareerde thermische eigenschappen van reflecterende isolatieproducten bepalen. Het spreekt voor zich dat calculeren met, beoordeling of verwerking van reflecterende isolatieproducten door de professional alleen mogelijk is als het volgens deze Norm is getest.

 

In Nederland heeft YBS Insulation  door KIWA BDA de Agréments voor hellend- en platdak, wand en vloer laten maken. Hierin staan alle eigenschappen beschreven, de verschillende systemen, uitvoeringsaspecten en principe details opgenomen. SuperQuilt is zowel in renovatie als in nieuwbouw toepasbaar.

 

Onlangs zijn deze Agréments vernieuwd en aangepast. Nieuwe onderwerpen zijn de resultaten van geluidsisolatie tests, verschillende hybride oplossingen, extra waardes zoals lambda , Rd en Req. Daarnaast een hoofdstuk over duurzaamheid.

 

Duurzaamheid

SuperQuilt blijft effectief gedurende de levensduur van het gebouw waarin het geïnstalleerd is.  Daarnaast is SuperQuilt na eventuele demontage en reparatie met YBS Foiltape, opnieuw te gebruiken. Als dat niet circulair is!

 

Warmtepomp niet meer nodig

Het duurzaamste bedrijf van Drenthe, Bouwbedrijf Broekman, bouwt onder andere energie neutrale woningen waarbij in de gevel een combinatie van steenwol en SuperQuilt voor een Rc van 6,5 m2K/W zorgt. Totale dikte 30cm, hierdoor wordt er een maximaal rendement uit de woning afmeting gehaald. Volgens de heer Broekman is door het toepassen van een extra laag SuperQuilt het gebruik van een warmtepomp en vloerverwarming niet meer nodig.

Zie het uitgebreide verslag in Aannemervak.

 

Advies

Voor advisering kunt u terecht bij de professionele afnemers of rechtstreeks bij YBS Insulation.

YBS Insulation is een Engelse producent van onder andere reflecterende isolatie producten.