Glaswol produceren die niet irriteert, hoe doe je dat?

Knauf Insulation ontwikkelde 10 jaar geleden de duurzame technologie ECOSE®

Al in 2009 stelde Knauf Insulation zich de vraag: kunnen we glaswol produceren die niet jeukt en irriteert en die veel duurzamer is?

Inmiddels zijn we 10 jaar verder en bleek het bedrijf zijn tijd ver vooruit. De zogenoemde ECOSE® Technology wordt gezien als één van de belangrijkste innovaties uit de isolatiewereld. Hoe is dat ontstaan?

Maak van je visie de praktijk

Elk respectabel bedrijf heeft een missie of visie. Dat spreekt voor zich. De kunst is alleen om die ook van het papier te halen en in praktijk te brengen. Knauf Insulation vatte haar visie samen als Challenge, Create, Care:

  • Challenge - Knauf Insulation verplicht zich om de markt uit te dagen door bestaande en gevestigde zaken anders tegen het licht te houden. In de doorgaans traditionele bouwsector is het niet eenvoudig om zaken te veranderen
  • Create - Knauf Insulation maakt werk van innovaties
  • Care - staat voor intrinsiek gemotiveerd geven om mens en omgeving. Vanuit die gedachte vroeg de organisatie zich af hoe je glaswol kon produceren die prettiger is voor verwerkers en tegelijkertijd minder belastend is voor het milieu.
Een 100% natuurlijk en oersterk bindmiddel bleek de oplossing

Dat is Knauf Insulation gelukt door de toepassing van het gepatenteerde en natuurlijke, bio-based bindmiddel ECOSE® Technology. Bij de productie van dit bindmiddel is 70% minder energie nodig dan bij traditionele bindmiddelen en ontstaat een glaswol die aanzienlijk minder jeukt en irriteert. Ook geeft het geen geur en stof af. Dit komt omdat - in tegenstelling tot andere isolatiematerialen - er geen chemische bindmiddelen zijn gebruikt (zoals fenol- en formaldehyde).

Daarmee behaalt Knauf Insulation de hoogste norm voor een gezonde binnenluchtkwaliteit; de Eurofins Indoor Air Comfort Gold. Dat staat voor ‘outstanding material’ volgens de VOC & Indoor Air Quality Emissions certification.

Voorop in duurzaamheid

Het herkenbare bruine isolatiemateriaal is van nature dus prettiger en (milieu)vriendelijker om mee te werken. Bovendien bestaat de isolatie uit tot wel 80% gerecycled glas.

Goed beschouwd bleek de vinding die in 2019 precies 10 jaar bestaat, een baanbrekende evolutie voor het toepassen van isolatie.

Het bevestigt daarmee de voorlopersrol van Knauf Insulation op het gebied van duurzaamheid en draagt vandaag de dag bij aan de scores voor wereldwijde ‘Green Building Rating Systems’, zoals BREEAM, LEED, HQE en DGNB.

« Nieuws overzicht