Unieke waterafwijzende verf heet StoColor Dryonic G

De natuur was dé inspiratiebron voor de nieuwe gevelverf van Sto.

De slimme wijze waarop de Namibische woestijnkever haar waterhuishouding regelt, resulteerde in een unieke waterafwijzende verf: StoColor Dryonic G. Deze voert regen, dauw en ander water direct af dankzij een slimme microstructuur en zorgt daardoor voor een droge en schonere gevel.

 

“Eén van de doelstellingen van Sto is het langdurig beschermen en onderhouden van gevels. Vanuit dat oogpunt is ook StoColor Dryonic G ontwikkeld”, vertelt directeur Rob de Jong. De speciale vulstoffen en receptuur maakt StoColor Dryonic G zeer robuust. “In tegenstelling tot andere sterk gepigmenteerde verven is Dryonic G niet gevoelig voor risico’s door op vulstofbreuk en het ‘schrijfeffect’.

Daarnaast vinden wij het van belang dat de verf overal en eenvoudig toepasbaar is, niet alleen op buitengevelisolatie systemen, maar ook op metaal, baksteen, kunststof, beton, schuine vlakken of damwanden. En geschikt voor nieuwbouw en renovatie.”

 

Biomimicry: gebaseerd op de natuur

Gevraagd naar de innovatieve wijze waarop de verf werd ontwikkeld, vertelt De Jong dat de natuur diende als inspiratie- en informatiebron. “Bijzonder aan de Namibische woestijnkever is dat dit kleine insect op zijn rugschild minuscule waterdruppels laat condenseren om ze vervolgens op te drinken. De hydrofiele toppen van het schild trekken het water aan en via de hydrofobe dalen wordt het afgevoerd.

Dit principe hebben onze onderzoekers vertaald in een intelligente gevelverf die regen, dauw, mist en ander water snel afvoert van de gevel. Zo wordt algen- en schimmelaangroei voorkomen en blijven gevels langer schoon én mooi. Dit wordt door het Fraunhofer Instituut (Darmstadt, Duitsland) bevestigd.

Fraunhofer vergeleek 5 gevelverven met elkaar op waterafwijzendheid. De metingen toonden aan dat door de Dryonic technologie het water het snelst wordt afgevoerd en er bijna geen absorptie plaatsvindt.

 

Door de bijzondere ontwikkeling en de duurzame productiewijze is StoColor Dryonic G genomineerd als één van de 3 kanshebbers voor de GreenTec Awards 2017. “Wat we uit de natuur verkregen, willen we graag weer teruggeven. Dat is de reden dat we deze verf CO2-neutraal produceren. Op basis van een EPD (Environmental Product Declaration) is de CO2-emissie berekend. Door in Indonesië een waterkrachtcentrale te ondersteunen zijn we in staat om de CO2-emissie met 11.000 ton te reduceren.”

 

Sto Isoned

Sto Isoned is een dochteronderneming van de Duitse multinational Sto SE & Co. KgaA en in Nederland verantwoordelijk voor de levering van Sto-producten. Als marktleider en specialist op het gebied van gevelisolatie systemen, streeft Sto Isoned naar een mooiere en energiezuinige gebouwde omgeving. Door hoogwaardige isolatie te combineren met een breed scala aan design opties, worden esthetiek en energiebesparing één.

 

Kijk voor meer informatie op www.sto.nl.