Vloer- en plafondcombinatie geeft DePetrus lucht

Akoestisch ELEGANZA-plafond onderdeel grootste blikvanger in voormalige kerk

De voormalige Sint Petrus-kerk in Vught was rijp voor de sloopkogel. Dankzij de inspanningen van de gemeente Vught en Stichting De Petrus B.V. werd het monumentale gebouw gered en omgevormd tot multifunctioneel Ontmoetingscentrum DePetrus.

De bibliotheek, het Vughts Museum en een Wereldwinkel vinden er onderdak. Armstrong Ceiling Solutions leverde het akoestische ELEGANZA-plafond voor de grootste blikvanger: de verdiepingsvloer.

Organische vormen die zich als een lint langs pilasters krullen. Architect Ivo van den Thillart van Buro Kade had aanvankelijk meer met strakke belijningen. Maar het klassieke kruisribgewelf en bijbehorende zuilen van de Sint Petrus-kerk dwongen hem tot een inventieve oplossing. De kerk moest een ontmoetingscentrum worden. Een huiskamer waar verschillende maatschappelijke, Vughtse instellingen een nieuw thuis zouden vinden. De oplossing vonden wij in een verdiepingsvloer met aan de onderzijde een akoestisch plafond.

Akoestiek en brandveiligheid

Volgens Aannemersbedrijf M.P. Drijvers stelden de gebruikers hoge eisen aan de akoestiek van het pand. In een kerk heb je vanwege de hoogte van het gebouw veel nagalmtijd. Zeker omdat je met meerdere disciplines onder één dak leeft, kan er al snel een kakofonie aan geluid ontstaan. De akoestiek moest dus goed geregeld zijn.

Het ELEGANZA-plafond van Armstrong Ceiling Solutions was een uitkomst. Dit plafond is aan de onderzijde van de verdiepingsvloer bevestigd. Wanneer er mensen aan het biljarten zijn, wil je verderop wel rustig een boek kunnen lezen. Dit plafond reduceert het omgevingsgeluid tot 95 procent. Maar daarnaast heeft het plafond ook een 100 procent naadloze afwerking. Hierdoor vormt het een geheel met de verdiepingsvloer. Dit geeft een fraai visueel effect.

Ook qua brandveiligheid scoort het plafond ruim voldoende met euroklasse van EEA Euroclass A2-s1, d0 volgens NEN EN 13501-1 en een brandweerstand van REI45.

Pittige uitdaging

De renovatie van de uit 1881 stammende Sint Petrus-kerk was een ingrijpend proces. Het was wel belangrijk dat de karakteristieke elementen zoals de glas-in-loodramen, gewelven en de biechtstoelen behouden bleven. Dankzij de soepele samenwerking met de architect, DePetrus B.V., Aannemersbedrijf M.P. Drijvers en Armstrong Ceiling Solutions staat er nu een prachtig gebouw waar Vught trots op kan zijn.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie