Renovatie dak bibliotheek Noordwijk: focus op duurzaamheid en lange termijn

Het dak van de Noordwijkse bibliotheek was dringend toe aan renovatie. De gemeente benutte dit moment meteen voor het zetten van een grote verduurzamingsstap: zowel de bestaande dakbedekking als de twintig kunststof lichtkoepels werden integraal vervangen.

De nieuwe daklichten moesten aan strenge eisen ten aanzien van gewicht, isolatiewaarde, maatvoering, lichtinval, logistiek en prijs voldoen. Vlakkelichtkoepel (Heruvent B.V.) uit Cuijk wist deze uiteenlopende voorwaarden in één oplossing te combineren.

 

Hoge isolatiewaarde

Vlakkelichtkoepel stelde een oplossing met triple glas (49 mm en doorvalveilig) voor. Koepels die bestaan uit drie lagen glas met daartussen twee lagen spouwlucht. Voor de verbinding van die glasplaten is gebruik gemaakt van thermisch gescheiden afstandshouders, zodat daar geen koudebrug ontstaat. Het resultaat is een bijzonder hoge isolatiewaarde (Ug = 0,6 W/m2K), terwijl de prijs marktconform is. Bovendien is de lichtopbrengst verbeterd ten opzichte van de oude situatie.

Naast een lichttoetredingsfactor van 65%, bieden de nieuwe koepels onder meer een zontoetredingsfactor van 37%, UV-bestendige verlijming en een geluidsreductie van 41 dB. De gemeente Noordwijk vond het bijzonder prettig dat Vlakkelichtkoepel alle belangrijke specificaties paraat had en ook direct testresultaten kon leveren, zoals de ‘blowerdoortest’ en de QV10-meting die laat zien of de constructie ook echt vrij is van luchtlekken.

 

Binnen een dag geplaatst

Consolidated Nederland B.V. was met diverse partijen verantwoordelijk voor het verwijderen van de oude dakbedekking inclusief de bestaande isolatie en koepels om vervolgens het dak te verduurzamen volgens de huidige richtlijnen. Dit kwam tot stand door nieuwe 142 mm dikke PIR isolatie (Rc = 6,00 W/m2K) en een tweelaags duurzaam dakbedekkingssysteem van Derbigum aan te brengen. Vervolgens bezorgde Vlakkelichtkoepel binnen één dag 20 grote koepels (20 x 4 m2) op de bouwplaats.

Eénmaal op het dak was het voor Consolidated alleen nog zaak om de schroefgaten van de koepels vast te zetten en de overgang tussen dak en koepels waterdicht af te werken. Vlakkelichtkoepel leverde ze kant-en-klaar, inclusief triple glas, geïsoleerde opstand en inbraakbeveiliging (RC2). Het eindresultaat beoordeelt Consolidated als ‘oerdegelijk’, met ‘een levensduur van 25 tot 30 jaar’ voor zowel de dakbedekking als de prefab koepels.

 

Draagvermogen

De gemeente Noordwijk kijkt tevreden op het project terug. Het uiteindelijke resultaat ziet er ook nog eens mooi uit. De koepels zijn verzorgd gedetailleerd en worden niet ontsierd door kappen of profielen. Een ander belangrijk pluspunt is het relatief lage totaalgewicht van de koepels. Zo kunnen in de toekomst bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak geplaatst worden want het draagvermogen van het dak biedt daar voldoende ruimte voor.

 

Maatwerk

Vlakkelichtkoepel ziet het project in Noordwijk als een typisch voorbeeld van het maatwerk. De firma heeft een ontwerp en productieproces dat zich bij uitstek leent voor ordergerichte fabricage van vrijwel elke gewenste maatvoering binnen marktconforme prijzen. In dit geval is de keuze voor triple glas gecombineerd met een onderscheidend hoge isolatiewaarde, zowel thermisch als - dankzij de asymmetrische ruitopbouw - akoestisch.

In het ontwerp is bewust geen kapsysteem toegepast zodat water en vuil makkelijk wegstromen, terwijl de koepels onverminderd bestand zijn tegen wind- en sneeuwbelasting. De renovatie van het dak van de bibliotheek Noordwijk is inmiddels afgerond (oktober 2018).

 

Voor meer informatie: vlakkelichtkoepel.nl.