Akoestische houten plafonds Derako verbeteren beleving in ziekenhuis

Massief houten plafond in centrale entree zorgt voor natuurlijke warme beleving en betere akoestiek

In het gebouwontwerp en de beleving van het nieuwe Chirec-ziekenhuis in Brussel staat de patiënt centraal.

Het nieuwe ziekenhuisgebouw met een oppervlakte van 104.000 m2, verdeeld over 7 bouwlagen, is ontworpen door het Brusselse architectenbureau Assar. De architectuur is daarbij volledig afgestemd op de patiënten.

Zo zijn de patiëntenstromen geoptimaliseerd en zijn gangen, ontvangstruimten en operatiezalen ontwerptechnisch beter op elkaar afgestemd. Een opvallend 1900 m2 groot massief houten plafond in de centrale entree zorgt voor een natuurlijke warme beleving en betere akoestiek in de ruimte.

Massief houten grill plafond

Het massief houten grill plafond is gerealiseerd in samenwerking met de Belgische verkooppartner van Derako en is uitgevoerd in grenenhout, dat voorzien is van een natuurlijke lakafwerking. Naast een warme uitstraling die voor een huiselijke sfeer zorgt, beantwoordt het plafond volledig aan de technische- en veiligheidseisen van het gebouw.

Open plafondstructuur, optimaal voor akoestiek en afzuiging

Door zijn open structuur is het grill plafond uitermate geschikt voor een grote ruimte zoals de entreehal waar akoestiek belangrijk is. Naast de natuurlijke demping van hout is het eenvoudig om extra akoestisch materiaal achter de verlaagde plafonds aan te brengen. Zodoende verbetert de akoestiek vanuit het plafond nog verder.

Een ander voordeel van de open structuur in deze situatie is dat het aangebrachte brand-ontrokingssysteem achter de plafonds voor voldoende luchtafzuiging kan zorgen. Een vereiste voor dit systeem is dat het plafond minstens 50% open moet zijn. Dit is bij het grill systeem zeker het geval.

Bijzondere vormgeving en maximale brandveiligheid

Het Derako grill systeem biedt een grote ontwerpvrijheid. Bij de vormgeving van de entreehal die veel bochten en verspingingen kent, is dat zeker een voordeel geweest.

De draagstructuur en de brandvertragende behandeling van het hout zorgen ervoor dat het plafond voldoet aan de strenge normen inzake brandveiligheid in ziekenhuizen. Zo heeft het systeem een EU-attest voor brandstabiliteit van meer dan 30 minuten.

Ook een Derako plafond, wand of gevel voor uw project?

De Derako systemen zijn projectoplossingen op maat waarbij het ontwerp van de architect leidend is. Naast maatwerk heeft Derako ook standaardproducten en oplossingen voor elke ruimte, behoefte en budget. Alle systemen zijn C2C Silver gecertificeerd en dragen bij aan het behalen van credits binnen BREEAM en LEED.

De Derako adviseurs informeren u graag verder.

« Nieuws overzicht