Sto Isoned laat gevels weer stralen

De soberheid voorbij - na de crisisjaren mag de gevel weer stralen

Een opvallende ontwikkeling van de laatste twee jaar is dat er steeds meer expressieve gevelontwerpen te zien zijn.

Tijdens de crisisjaren werd de soberheid duidelijk weerspiegeld in het gevelbeeld - met ingetogen ontwerpen in veelal monochrome kleurstellingen.

Maar met het aantrekken van de economie, en het herstel van de bouwsector, heeft er een duidelijke omslag plaatsgevonden.


Individualiteit

Dat die omslag heeft plaatsgevonden merkt ook Sto Isoned, leverancier van buitengevelisolatiesystemen en gevelbekledingen. Directeur Rob de Jong: “Steeds meer architecten kiezen voor sprekende ontwerpen. Door uitgekiende detaillering of met grote statements: de individualiteit van de gevel mag weer op de voorgrond staan. Wij zien steeds meer projecten langskomen waarbij door combinaties van kleuren, structuren, patronen en materialen er met dezelfde toolset meer creativiteit getoond wordt”.

Creativiteit centraal

Twee voorbeelden hiervan zijn het project Kulturhus De Spil in Nieuwleusen (LKSVDD architecten, Enschede) en Prinsenpoort in Rotterdam (Rutten van der Weijden, Rotterdam). Het belangrijkste thema dat de architect bij De Spil naar voren wilde laten komen is de verbindende rol die het Kulturhus speelt binnen de gemeenschap. Deze is op de gevel gesymboliseerd doormiddel van een geweven patroon van witte Sto-Ecoshapes. Met dit materiaal is er een spel van patroon, vorm, en structuur gerealiseerd waardoor de gevel door licht- en schaduwwerking telkens een ander aanzicht krijgt.

Bij het transformatieproject Prinsenpoort in Rotterdam is de creativiteit van de architect op een andere manier zichtbaar. Door het gebruik van minerale steenstrips in diverse kleuren, met afwijkende formaten en verschillende steenverbanden, kreeg het grauwe voormalige kantoorpand een compleet nieuw aanzicht. Het gebouw heeft een individuele en alzijdige uitstraling, maar harmonieert ook optimaal met de omgeving.

Sprankelende gevels

“Naast de toenemende inventiviteit met bestaande materialen, merken we dat er ook steeds meer vraag naar luxere afwerkingen is, bijvoorbeeld glasmozaïek.” aldus de Jong. Glasmozaïek leent zich uitstekend voor het ontwerpen van sprankelende gevels. Combinaties van kleuren, kleuroppervlakken, formaten en patronen zorgen ervoor dat er een unieke en eigentijdse uitstraling gecreëerd wordt. De eerste projecten met Sto-Glasmozaïek in Nederland worden op dit moment opgeleverd. “Wij zien een duidelijk trend ontstaan: nu de soberheid voorbij is mag de gevel weer stralen!”

Sto Isoned

Als marktleider op het gebied van gevelisolatiesystemen, streeft Sto Isoned naar een mooiere en energiezuinige omgeving. Nieuwe technieken en materialen creëren kansen om de duurzaamheid van gebouwen te verbeteren. Sto zoekt daarbij samen met professionals uit de architectuur continu naar nieuwe designmogelijkheden. Een gebouw is immers pas echt duurzaam als het niet alleen energetisch goed scoort, maar ook een blijvend esthetische waarde heeft. Het gaat daarbij om de balans tussen uitstraling, functionaliteit en energiezuinigheid. Maar ook betaalbaarheid en bouwsnelheid spel een rol bij de keuze voor de materialisatie van een gevelontwerp. Sto biedt nieuwe ontwerpmogelijkheden en helpt die realiseren, zowel prefab als on-site.

Fotograaf: Ronald Tilleman
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie