Tweede leven voor voormalig woonzorgcentrum met Rockpanel Stones

Het sterk verouderde woonzorgcentrum Berkele Heem, voor 24 uurs interne zorg, in de Limburgse gemeente Horst had geen toekomst meer in die functie. Echter, gezien het bouwjaar (1986) zou het kapitaalvernietiging zijn geweest als het gebouw gesloopt zou worden.

De Zorggroep vertrok daarom uit Berkele Heem en Wonen Limburg kocht het pand om er appartementen in te maken. Daarmee kreeg het vier etages tellende pand een ‘tweede leven’ als appartementencomplex ’t Bakenshof. Het gebouw werd grondig gerenoveerd en kreeg onder meer een nieuwe gevel, bekleedt met Rockpanel Stones gevelpanelen.

 

Natuurlijk brandveilig

Het voormalige woonzorgcentrum werd van binnen helemaal gestript. Vanuit de bestaande constructie werden de nieuwe appartementen opgebouwd. De hoofdingang is enkele meters verplaatst en de aanbouw met het restaurant en de dagverzorging zijn verdwenen. Het gebied voor de hoofdingang is opnieuw ingericht, waarbij onder meer de parkeerruimte werd uitgebreid.

Blikvanger zijn de roestbruine Rockpanel panelen aan de gevel. “De platen moesten aan een bepaalde brandwerende klasse voldoen. De Rockpanel panelen zijn door hun samenstelling van geperst steenwol uit basalt al in hoge mate brandwerend. Om die reden hebben we de architect geadviseerd Rockpanel te gebruiken”, zegt werkvoorbereider Patrick Bours van aannemer Van Wijnen.

 

Jarenlang een fris uiterlijk

Daarnaast speelde ook het onderhoudsarme karakter van de panelen een belangrijke rol bij de keuze door Wonen Limburg. De Rockpanel panelen zijn namelijk voorzien van een duurzame coating en behouden nog vele jaren hun oorspronkelijke, frisse uiterlijk.

In totaal werd er 800 m2 plaatmateriaal verwerkt in de gevel maar ook bij het trappenhuis en de onderkant van de luifel bij de hoofdingang. De platen zijn semi-onzichtbaar bevestigd met nagels wat een snelle installatie mogelijk maakt.

 

Makkelijk en snel renoveren met Rockpanel gevelbekleding

Voor Bours was het de eerste ervaring met een Rockpanel product, ofschoon zijn werkgever de platen wel vaker heeft toegepast. De werkvoorbereider van Van Wijnen is uitermate tevreden over het eindresultaat. “Het uiteindelijk resultaat is precies zoals de architect en de opdrachtgevers wensten.”

 

Ontdek alle voordelen van Rockpanel plaatmateriaal