Behaaglijk, comfortabel en duurzaam wonen in voormalig UWV-gebouw

Het voormalig UWV-gebouw in Emmen is omgetoverd tot woonlocatie met daarin 47 comfortabele huurwoningen voor één- en tweepersoonshuishoudens. ETHERMA Benelux BV is benaderd door de ontwikkelaar, adviseur en installateur om met een goed plan te komen om deze appartementen te verwarmen.

 

Totaalconcept

Elk appartement en studio wordt verwarmd met de LAVA® infrarood stralingspanelen van ETHERMA. Daarnaast wordt er per ruimte gebruik gemaakt van balansventilatie met warmteterugwinning en levert een elektrische boiler warm water. De benodigde energie hiervoor kan eenvoudig worden opgewekt door 6 zonnepanelen op de studio’s en 8 zonnepanelen op de appartementen.

 

Total cost of ownership (TCO)

Het grootste voordeel is dat een elektrisch verwarmingssysteem geen jaarlijks onderhoud nodig heeft zoals een warmtepompinstallatie of een traditionele cv-installatie. Dit maakt dat de TCO veel lager uitvalt.

Daarnaast is het vooral bij kleinschalige appartementen en studio’s interessant is om elektrische- dan wel infraroodverwarming toe te passen. De reden is dat de bewoners nu niet meer allemaal thuis hoeven te zijn op het moment dat er onderhoud gepleegd moet worden. Deze last wordt dan ook niet meegerekend in de servicekosten waar toekomstige bewoners aan moeten bijdragen.

 

Beweegreden keuze infraroodverwarming

Vanuit de adviseur werd infraroodverwarming voorgeschreven vanwege het gemak om individueel per ruimte de verwarmingsbehoefte te kunnen bepalen. De opdrachtgever van dit project heeft getwijfeld of er in plaats van infraroodverwarming geen elektrische convectoren geplaatst moeten worden. Dit vanwege financiële redenen.

Uiteindelijk gaf het comfortniveau van de infraroodstralingspanelen de doorslag. Deze manier van verwarmen is comfortabeler dan verwarming middels een elektrische convector. Deze verwarmt voor een groot deel de lucht in plaats van de aanwezige massa.

Tevens is er bijna geen verplaatsing van stofdeeltjes, doordat er geen luchtcirculatie plaats vindt.

 

Adviseur: Dantuma & Wegkamp, Meppel
Ontwikkelaar: Van Nie Beheer, Emmen
Installateur: Langeland en Borgman, Coevorden
Verhuurder van de appartementen en studio’s: Domesta, Emmen

 

Bekijk al onze case studies op het gebied van infraroodverwarming op etherma.nl.