Raambeslag

Raamboompjes, espagnoletten, schuifraambeslag

Ook met raambeslag kan een waar design statement gemaakt worden, want het is in alle denkbare stijlen leverbaar, van modern tot nostalgisch, van minimalistisch tot over the top. Maar des te vaker is raambeslag vooral uiterst functioneel en wordt het ook nog eens helemaal weggewerkt in of achter lijsten en profielen.

Weggewerkt of niet, hieronder behandelen we de  meest voorkomende producttypen waarmee ramen bedient worden.

Meteen een product vinden? >> Raambeslag op NBD-Online
Raamboompje

Voor zowel draairamen als uitzetramen zijn raamboompjes te gebruiken. Het zijn betrekkelijk eenvoudige handgrepen, die met een schuin lopend sluitplaatje, zodat het raam bij sluiten extra in de sponning wordt getrokken. Vanwege de kwetsbaarheid van de raamboompjes worden ze tegenwoordig met ingebouwd cilinderslot met SKG keurmerk gebruikt.

Espagnoletten

Kantespagnolet: als een raam te hoog wordt om het voldoende met één enkel raamboompje af te sluiten, is een kantespagnolet een goede oplossing. Die heeft namelijk meerdere sluitpunten.

Inbouw of opbouw

In nieuwbouw is wordt de espagnolet ingebouwd, onverschillig of het om kunststof, aluminium, stalen of houten ramen gaat. Bij renovatieprojecten zijn op bestaande ramen opbouwespagnoletten te gebruiken.

Meerpuntssluiting

Meerpuntssluitingen worden op deuren of grote ramen toegepast. Met één handeling, cilinderbediend of krukbediend, wordt de deur op meerdere punten ontgrendeld of vergrendeld. Hierdoor is het gebruik van bijzetsloten overbodig. Meerpuntssluitingen zijn te combineren met motorcilinders (zie het artikel Mechanisch en elektromechanisch sluitwerk).

 
Speunen

Om het tuimelraam te laten draaien om zijn horizontale middenas, worden speunen met twee draaipunten toegevoegd. De speunen kunnen voorzien zijn van een ingebouwde vergrendeling, zodat ze niet verder dan een veiligheidsstand te openen zijn. Die vergrendeling is tijdelijk op te heffen als het raam gewassen moet worden. Bij grote tuimelramen wordt een rondomsluiting toegepast, waardoor het raam op ten minste 4 punten wordt afgesloten.

Schaar

Om de openingsstand van een raam te beperken kan een schaar worden toegepast.

Schuifraambeslag

Verticaal schuivende ramen

  • Worden tijdens het openschuiven door middel van een touw en katrol of door middel van een veersysteem op gecontroleerd en uiteindelijk op de gewenste stand gehouden. Het is ook mogelijk beide toe te passen. Bij oude verticaal schuivende ramen zijn vaak contragewichten in de kozijnstijlen weggewerkt;
  • Zijn van kindersloten te voorzien, die in het vaste bovenste deel worden ingefreesd. Als de pal uitsteekt, wordt het onderste schuivende gedeelte geblokkeerd. Door de pal handmatig naar binnen te duwen, dus buiten het bereik van kinderhanden, is het onderste raamdeel naar boven te schuiven;
  • Om oude verticale schuiframen in oude karakteristieke panden weer helemaal in gebruik te herstellen, worden er nog altijd kettingen, raampennen (waarmee het raam in geopende stand vastgezet kan worden), druksloten (voor vergrendeling van het schuifraam), kindveilige sluitingen en raamgrepen geleverd door leveranciers;
  • Oude verticaal schuivende ramen zijn moeilijk goed luchtdicht te krijgen. Dat lukt wel met nieuwe verticaal schuivende ramen die van zwaarder raamhout zijn voorzien.

Horizontaal schuivende ramen

  • Daar waar er nog weleens een houten lat in een rail wordt gelegd, om te voorkomen dat iemand van buitenaf een horizontaal schuifraam zomaar open kan schuiven, zijn er ook schuifraam/-deur sloten op de markt met een cilinderslot;
  • Soms worden horizontaal schuivende ramen die vanaf de vloer tot deurhoogte of hoger reiken ook wel schuifdeuren genoemd. Ga naar het artikel Deurbeslag voor meer informatie over hefschuifdeurenbeslag.

Bronnen: productinformatie van leveranciers

« Nieuws overzicht