Deurbeslag

Deurkrukken, deurgrepen, schuifdeurbeslag, panieksluiting

Deurbeslag is in alle denkbare stijlen leverbaar, van modern tot nostalgisch, van minimalistisch tot over the top. Met deurbeslag wordt een deur niet alleen functioneel, vaak maken we er ook een design statement mee. Maar het is ook heel goed mogelijk om je te beperken tot functioneel deurbeslag, dat er ook gewoon goed uitziet en waarmee pittige prijskaartjes worden omzeild.

Omdat over smaken niet valt te twisten, focussen wij ons hieronder op de meest voorkomende producttypen waarmee deuren bediend worden. Want daar komt het in elke stijl uiteindelijk toch op neer.

Meteen een product vinden? >> Deurbeslag op NBD-Online
Deurkrukken

Deurklinken en deurkrukken openen de deur door onze bediening, waarbij de schoot, stift of pen vrij komt uit het loopslotgat.

Deurknoppen

Bij de voordeur komen we vaak de eerste deurknop van de woning tegen, omdat deze altijd naar één zijde open gaat. Deurknoppen die buiten worden toegepast hebben vanzelfsprekend een andere kwaliteit dan de deurknoppen die binnen worden toegepast op deuren en kasten, bestand tegen roestvorming.

Deurgrepen

Een deurgreep heeft 2 of meer bevestigingspunten op de deur. De lengte van de deurgreep kan variëren van handformaat tot echt een langere stang. Langere deurgrepen maken deuren bedienbaar voor kleine en grote mensen. Het kan ook een andere praktische reden hebben, zoals in keukens, waarbij een langere deurgreep zorgt dat je vanuit elke positie wel een deurtje kunt openen.

Deurduwer

Grote zichtbare deurknoppen, waarmee deuren opengeduwd worden, heten ook wel deurduwers. Vaak worden ze in combinatie met glazen deuren toegepast, om ervoor te zorgen dat de gebruiker acht slaat op de glazen deur.

Schuifdeurbeslag

Schuifdeurbeslag onderscheidt zich qua mechanisme en sterkte voor schuifdeuren die buiten of binnen worden toegepast. Binnenschuifdeuren hangen vaak boven in de rails en lopen onder door een geleiderail. Het is mogelijk om schuifdeuren toe te passen die op de interne vluchtroute zitten en aan brandwerende eisen moeten voldoen.

Bij veel binnentoepassingen speelt tochtwering geen grote rol, bij buitenschuifdeuren wel. Die worden vaak als hefschuifdeur uitgevoerd. Het totale hefschuifdeurbeslag bestaat uit deurgrepen, deursloten, loopwagens, verbindingsstangen, geleiders, middensluitingen en  natuurlijk de deurrails. Het hefschuifdeurbeslag laat de deuren in ruststand volledig op de dorpel rusten. Als ze geopend worden, worden ze door een hefboom opgetild, waardoor de looprollen verschoven kunnen worden.

Voor volglazen schuifdeuren is speciaal schuifdeurbeslag ontwikkeld, omdat het inbouwen of wegwerken van het beslag niet mogelijk is. En omdat alles dan in het zicht zit, heeft dit beslag als vanzelf een esthetische kwaliteit.

Panieksluiting

Deuren die als vluchtweg dienen en direct op de buitenlucht uitkomen kunnen worden voorzien van een panieksluiting. Een stang of magnetisch meganisme over de gehele breedte van de deur wordt met duwen of aanraken bediend geopend.

Dranger, deurdranger

De toepassing van een deurdranger en de deursoort zijn aan elkaar gewaagd. Aan de ene kant moeten sluitmechanismen moeten worden afgestemd op de deur, een lichte binnendeur heeft een minder krachtig sluitmechanisme nodig dan een zware buitendeur. Daarentegen vormen deurdrangers vormen een behoorlijke extra belasting voor een deur. Deuren met deurdrangers dienen 20% zwaarder te worden ingeschaald. Daar waar deurdrangers met openingsrem en/of sluittijdsvertraging worden toegepast, moet men zelfs 100% bij het deurgewicht optellen.

Kleefmagneet

Deuren zijn in geopende positie te fixeren door middel van kleefmagneten, waarbij een deel op de deur wordt geschroefd en het andere deel op de vloer of wand. Kleefmagneten zijn ook aan te sluiten op het brandalarmeringssysteem, waarbij vluchtroutes direct worden afgesloten als er brand uitbreekt.

Dictator, deuropvanger

Op de bovendorpel van het deurkozijn wordt het drangerdeel van de dictator gemonteerd, op de deur zit het deel met een wieltje, dat met een uitstekende lip van het drangerdeel daarin wordt geleid. Dit heeft een remmend effect, waardoor de deur niet met een klap dichtslaat.

Bovenveer, vloerveer

Voor zowel glazen als paneeldeuren, enkeldraaiend of doordraaiende deuren zijn er bovenveren en vloerveren. Vanuit de kast steekt een hefboom waaraan de deur vastzit die na geopende stand door middel van een veer weer in gesloten positie wordt getrokken. Om dit te controleren zijn er vloerveren met regelbare vastzetting en sluitvertraging, ook is de veerspanning te corrigeren.

Bronnen: productinformatie van leveranciers

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie