Van klassieke bekleding tot modern geveldesign

RHEINZINK Losanges zijn toe te passen van dakopbouw tot groot gevelvlak, van monumentale mansardekap tot moderne villa

Een losange, het Franse woord voor diamant of ruit, behoort tot de klassieke bekledingssystemen van zink. Losanges zijn met name terug te vinden op monumentale (mansarde) kappen, maar steeds vaker zijn losanges ook gebruikt als gevelbekleding. Losanges haken in elkaar en geven zo een schubachtige structuur aan het oppervlak. Er zijn ruit, vierkant of rechthoekige losanges die in verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn. Naast een aantal standaardafmetingen is vrijwel elke gewenste vorm op maat leverbaar.

Kleine losanges

De vierkante en de ruitvormige losanges vormen samen de groep kleine losanges. Gevels, dakopbouwen en andere gevel-elementen zijn zeer goed te bekleden met losanges en geven het bouwdeel een levendig karakter. Door hun kleine formaat zijn losanges zeer goed bij geometrisch complexe bouwdelen toepasbaar.

Grootformaat losanges

De RHEINZINK grootformaat losange heeft een aanzienlijk groter zichtvlak. Grootformaat losanges zijn rechthoekig en worden juist vanwege hun afmeting op grote gevelvlakken toegepast.

De grootformaat RHEINZINK losange biedt de ontwerper tal van mogelijkheden bij de belijning van een gebouw. De grootformaat, rechthoekige losange kan in verschillende breedtes verticaal, horizontaal en diagonaal worden gemonteerd. Door verschillende afmetingen te combineren kan een speelse vlakverdeling worden gemaakt. Ook complexe bouwvormen met bolronde of holronde plattegrond zijn te realiseren

De oppervlaktevarianten

RHEINZINK heeft de unieke eigenschap dat het een natuurlijk oppervlak heeft: de patinalaag. Deze patinalaag ontwikkeld zich onder invloed van omgevingsfactoren continu en zorgt voor bescherming en daarmee de lange levensduur. RHEINZINK losanges zijn verkrijgbaar in het klassieke walsblanke titaanzink - RHEINZINK CLASSIC - wat in de loop der tijd een natuurlijke patinalaag vormt. Ook zijn de losanges verkijgbaar in een voorgepatineerde blauwgrijze (blue-grey) of leigrijze (graphite-grey) kleurstelling. Beiden oppervlaktes komen uit de RHEINZINK prePATINA lijn. Daarnaast kunnen de losanges ook in de diverse kleuren uit de RHEINZINK artCOLOR lijn worden uitgevoerd.

Montage

Klein formaat losanges (de standaard vierkante en ruitvormige losanges) worden standaard met twee klangen gemonteerd. Grootformaat losanges worden gemonteerd met speciale klangen of klangstroken. Het aantal klangen of klangstroken en de positie hiervan is afhankelijk van de afmeting van de losange en de windbelasting.

De achterconstructie bestaat standaard uit een vol ruw vurenhouten beschot. Achter deze vuren delen zorgt een actief geventileerde ventilatieruimte voor de afvoer van het condensvocht.

Duurzaam en circulair

Zink is een essentieel sporenelement voor mens, plant en dier en daarmee onbetwist toepasbaar als bouwmetaal. RHEINZINK is onderhoudsvrij, heeft een levensduur van meer dan 75 jaar en is volledig recyclebaar. Mede door de hoge restwaarde van RHEINZINK is de werkelijke recycling quote 96%, wat extreem hoog is voor een bouwmateriaal. De circulaire eigenschappen van RHEINZINK wordt onderstreept door de Cradle to Cradle Bronze certificering.

« Nieuws overzicht