EWI of “Elektro” - verdwijnt dit herkenningspunt voor heel Delft?

Van welke kant je Delft ook nadert, op een bepaald moment zie je het gebouw van Elektrotechniek (of EWI, zoals het tegenwoordig heet) en weet je, dat je er bijna bent

De eerste keer dat ik het Gebouw voor Elektrotechniek zag, was in 1986. Ik kwam als aankomend student uit een of andere Achterhoek van ons land kennismaken met de universiteit waaraan ik zou gaan studeren.

Omdat Delft wat ver was om te fietsen, kwam ik per trein. Staand op de trappen van het fraaie oude station van Delft had ik nog geen idee waar ik heen moest, maar een vriendelijke dame wees me op een blauw-oranjerode toren in de verte - die kant moest ik uit!

Vijftig plus

Jarenlang woonde ik in een studentencomplex in de schaduw van die oranje-blauwe kolos. Op de fiets richting de stad over de Mekelweg betekende bij straffe wind het risico dat je op de hoek bij Elektrotechniek los van de grond kwam, met fiets en al. Dat leverde me tijdens mijn studie een paar keer voldoende inspiratie op om een architectuurproject enigszins bevlogen tot een goed eind te brengen, maar uiteindelijk leek het me geen haalbare kaart om voor elke ontwerpopdracht op de hoek bij Elektro te gaan staan wachten op een windvlaag en de (voor mij) bijbehorende golf van inspiratie. Vele andere bouwkundestudenten vervloekten die hoek juist, wanneer de valwinden rond Elektro er met hun maquette of tekeningenmap vandoor gingen.

Bouwkundig interessant

Het Gebouw voor Elektrotechniek, ontworpen door G. Drexhage (Architectenbureau Van Bruggen, Drexhage, Sterkenburg, Bodon), gerealiseerd tussen 1962 en 1967, officieel in gebruik genomen door de Faculteit voor Elektrotechniek in 1969, is niet alleen een van de meest beeldbepalende gemeentelijke monumenten in de TU-wijk, maar bovendien ook bouwkundig interessant.

De gesloten betonnen kopgevels van de hoogbouw zijn in de kenmerkende kleuren oranjerood en helderblauw geschilderd, en op beide kopgevels is bovenaan een klok gemonteerd. De inwendige constructie van de hoogbouw heeft een staalskelet met betonnen vloeren. De voornamelijk glazen wanden aan de lange zijden van de hoogbouw en laagbouw zijn uitgevoerd met een verticaal sterk gelede gordijngevel aan de buitenzijde, met twee horizontale stroken glas en geventileerde strook per verdieping. In die geventileerde en niet transparante strook is leidingwerk en zonwering ondergebracht.

Spelen met licht

De hoge vliesgevels van het gebouw zijn ook gebruikt om een soort van lichtkrant te simuleren, waarbij elke ruimte achter de gevel 1 “pixel” is. Door precies te bepalen in welke ruimtes  de verlichting aan en in welke zij uit moet zijn, zijn letters en afbeeldingen op de gevel te vertonen.

Glasbak

Inmiddels is het oude station van Delft een horecagelegenheid en zijn de oude perrons omgevormd tot een buitenterras; het nieuwe treinstation ligt op struikelafstand van het oude en is gecombineerd met een nieuw stadskantoor (in de volksmond wel de Glasbak genoemd). De Faculteit voor Elektrotechniek heet tegenwoordig de faculteit voor Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, kortweg EWI. En dat markante gebouw, dat voor zo veel TU-studenten, Delfterikken en Delftenaren een oriëntatiepunt in de stad is, wordt met sloop bedreigd.

Gemeentelijk Monument

Ondanks het feit, dat gebouw 36 sinds 2009 een Gemeentelijk Monument is, is de Technische Universiteit Delft voornemens het gebouw te laten slopen, omdat het in functionalistische stijl ontworpen 90 meter hoge gebouw ook na renovatie niet meer zou voldoen voor onderwijs- en onderzoeksfuncties. Dat stuit bij een hoop mensen op verzet – er is zelfs een petitie van de stichting DOCOMOMO. De gemeente Delft geeft een hoop feitelijke informatie over het gebouw op haar website, maar benoemt daarin niet, dat het gebouw een landmark is voor heel Delft, eigenlijk alleen naar de kroon gestoken door de Nieuwe Kerk.

Jammer, jammer, jammer

Noem het jeugdsentiment, of wanhopig vasthouden aan het verleden - maakt me niet uit. Ik ben gehecht aan die blauw-rode stengel. Als je mijn mening deelt, onderteken dan vooral die petitie. Als niet, even goede vrienden. Maar misschien wil je toch nog eens van een afstandje naar Delft kijken, en zie je dan wat je straks zult missen.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie