Hunter Douglas ontwikkelt speciaal op maat gemaakt Bladerdak-plafond

Technisch vernuft Hunter Douglas-plafondpanelen maakt meest duurzaam getransformeerd kantoorpand bijzonder

Het idee van de architecten Benthem Crouwel uit Amsterdam, was om in het plafond een bladerenmotief te creëren waarmee een lichtinval ontstaat alsof het een lommerrijke omgeving betreft. Zowel binnen als buiten hebben de stalen kolommen van de draagconstructie de grillige vorm van bomen en takken. Vandaar dat het plafond ook op een bladerdak moet lijken om in dit beeld te passen.

Duurzaam koelen en verwarmen

Om het buitendak bestand te maken tegen weersinvloeden heeft Hunter Douglas zorgvuldig onderzoek verricht en gerekend aan de juiste milieuvriendelijke materialen en verhoudingen van de profielen. Voor de plafonds houdt dit in dat door de schakeringen van de lichtinval het binnenklimaat van het atrium aangepast kan worden voor verkoeling in de zomer of voor voldoende lichtinval en verwarming in de winter. Daarnaast is het aluminium dat in de profielen is toegepast, milieuvriendelijk geproduceerd en voorzien van een speciale, duurzame legeringskwaliteit. Deze extra kwaliteiten hebben niet alleen een esthetische waarde, maar ook een duurzame, corrosiebestendige waarde.

Bladerenplafond: ontmoeting esthetiek en techniek

Het dak overkapt het hele gebouw, inclusief het atrium en het voorplein. Het wordt gedragen door drie grote en drie kleine boomvormige stalen kolommen. Het dak filtert het daglicht via de bladervormige panelen die van recycled aluminium platen zijn gemaakt. Hierdoor ontstaat een bijzonder schaduwpatroon dat voor een bijzondere uitstraling zorgt. In de zomer wordt het licht in het atrium gefilterd, om het gebouw minder op te warmen. En in de winter komt er genoeg licht binnen dankzij het ontwerp. Dit bespaart energie omdat er dan geen kunstlicht nodig is.

Vernuftige engineering

Vanwege de windbelasting heeft Hunter Douglas voor het dak buiten speciale dikke extrusieprofielen ontworpen. Hunter Douglas heeft berekend dat vanwege de windbelasting op het dak de 2 mm dikke buitentegels uit voorzorg 0.5 mm dikker moeten zijn dan de 1.5 mm dikke binnentegels. Elke tegel is apart ingetekend zodat elke tegel anders in het profiel is gelegd. Voor de montage waren de tegels genummerd waardoor ze ook op de juiste plek terechtkwamen. Het was dan ook een flinke puzzel om de juiste type panelen op de juiste plek te monteren. Het gebouw is door dit plafondsysteem een echte eye catcher aan de Zuidas geworden!

De Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) zijn non-profit loterijen die fondsen werven voor goede doelen die zich onder andere inzetten voor een rechtvaardige en groene wereld. Koningin Máxima heeft het gebouw op 6 december 2018 geopend.

www.hunterdouglas.nl

« Nieuws overzicht