Voormalig fabrieksgebouw biedt nu ruimte voor wonen, werken, detailhandel en horeca

Het oude, monumentale fabrieksgebouw van sanitairfabrikant Sphinx in Maastricht is getransformeerd in een complex voor wonen, werken, detailhandel en horeca. In het gebouw is een nieuwe vestiging van The Student Hotel gerealiseerd, dat het grootste deel van het gebouw opvult.

 

Merford heeft voor het hele hotel de profielstalen binnenpuien geleverd en gemonteerd. Een uitdagende klus vanwege de maatafwijkingen en strakke planning.

Aannemer BAM Bouw en Techniek startte in 2016 met de transformatie van het historische Eiffelgebouw waarin van 1928 tot 2006 de sanitairfabriek van Sphinx gevestigd was. Het gebouw staat in het Sphinxkwartier: een gebied dat wordt herontwikkeld tot bruisende moderne stadswijk met een belangrijke culturele functie. Naast het hotel zijn in het 7 verdiepingen tellende en 180 meter lange Eiffelgebouw ook loftwoningen en kantoren ondergebracht. In de plint komen ruimten voor detailhandel en horeca.

 

Uitdagende opdracht

Architectenbureau Braaksma & Roos transformeerde het casco van het rijksmonument. Het gebouw dat op dat moment in zeer slechte bouwkundige staat verkeerde, aantrekkelijk, toegankelijk en duurzaam te maken voor dynamisch en flexibel gebruik in de toekomst, bleek een uitdagende opdracht. Daarnaast moesten waardevolle elementen in het interieur vanwege de monumentale status behouden blijven.

De plint van het Eiffelgebouw was vroeger verbonden met de omliggende sanitair-ovens. Voor het nieuwe gebruik werd de plint voorzien van hoge glazen puien zodat het gebouw een bijzondere transparantie naar de omgeving krijgt. Een publieke doorgang op de begane grond zorgt voor een sterke verbinding tussen de oude binnenstad en de nieuwe wijk. Op het dak is een omvangrijke skybar gerealiseerd met een indrukwekkend uitzicht over de hele stad.

 

Transformatie naar hotel

De werkzaamheden bestonden uit enerzijds cascorestauratie van het totale gebouw en anderzijds het realiseren van de 378 kamers en hotelfaciliteiten. Omdat 80 jaar geleden andere bouwtoleranties golden en de tijd zijn invloed op het gebouw heeft gehad, was veel wat recht leek eigenlijk scheef. Ook waren diverse details anders dan op de oorspronkelijke tekeningen. Door het toepassen van moderne materialen en onderdelen in een pand met veel afwijkingen, is uiteindelijk alles maatwerk geworden. Merford heeft alles zelf nauwkeurig ingemeten aangezien niets recht was. Vervolgens is alles uitgetekend, rekening houdend met alle oneffenheden.

 

Stalen binnenpuien

Ook aan de binnenzijde van het hotel staat transparantie centraal. Daar zorgen de glazen puien voor die diverse ruimten laten aansluiten op de gemeenschappelijke ruimten en gangen. Zo blijft het historische karakter overal zichtbaar. De keuze voor stalen Jansen profielen voor de binnenpuien sluit aan bij de oude stijl en het beton van het gebouw. Merford kreeg aanvankelijk alleen een aanvraag voor de vliesgevel van de skylobby. Dankzij meedenken en advies geven leverde het bedrijf uiteindelijk de binnenpuien voor het hotel.

Als projectorganisatie heeft Merford veel ervaring met de aanpak van dergelijke projecten. Het bedrijf regelt dan ook alles, van inmeten tot levering en montage. Voor dit project heeft Merford een plan van aanpak gemaakt waarbij gekeken is naar wat het meest efficiënt is voor de klant.

 

Knipoog naar verleden

The Student Hotel vormt een hybride plek waar studenten, bewoners, toeristen, zakenreizigers en young professionals ruimtes delen, elkaar ontmoeten en inspireren. Het hotel combineert eigentijds design en hoogwaardige hotelfaciliteiten met kwalitatieve korte en lange verblijfsfaciliteiten. Onder andere een gym, bar-restaurant, bibliotheek, wasserette, fietsenverhuur, lounges, workshopruimtes en werk- en studieplekken maken deel uit van The Student Hotel.

Letterlijk hoogtepunt is de skybar met een indrukwekkend uitzicht over het oude stadscentrum. In het interieur wordt veelvuldig ‘geknipoogd’ naar het bijzondere verleden van het gebouw. Twee enorme sfinxen verwelkomen bezoekers bij binnenkomst. In de kleurrijke lobby hangen vintage toiletpotten aan de muur en is het ‘echte’ sanitair uiteraard ook van de hand van de voormalige ‘bewoners’.

(Bron: BAM Bouw en Techniek)