Primeur: compleet nieuwe 3D-toepassing standaard systeemplafond

Standaard plafondoplossing naar een hoger niveau getild: Rockfon introduceert next level systeemplafond

Rockfon® (onderdeel van de ROCKWOOL Group) heeft samen met interieurarchitect Gerben van der Molen (Stars Design uit Schiedam) een compleet nieuwe 3D-toepassing van het standaard systeemplafond ontwikkeld.

Deze innovatie stelt architecten in staat een goede akoestiek te realiseren en tegelijkertijd te spelen met de hoogtes en patronen van plafondpanelen in een standaard systeemplafond. Dat biedt vrijwel oneindige ontwerpmogelijkheden. Deze toepassing maakt van een systeemplafond een lust in plaats van een last.

Zwart-wit primeur voor Figi

In hotel theater Figi in Zeist is het eerste Rockfon 3D-systeemplafond in Nederland inmiddels toegepast. De toepassing is in zwart-wit uitgevoerd in de theaterfoyer. Hoewel de complete foyer is vernieuwd (vloer, wanden en bar) lijkt het plafond de grote aandachtstrekker. “Al onze gasten beginnen er over, het is echt een blikvanger”, aldus directeur Victoria Ruijs. Ze is ook enthousiast over het ontwerp en design dat is uitgevoerd met Rockfon Blanka. Dit plafondpaneel heeft een uiterst mat en extreem wit oppervlak (L-waarde: 94,5), en een zwart ophangsysteem. Dankzij de strakke montage is alle installatietechniek fraai weggewerkt en toch goed toegankelijk.

Van nadeel een voordeel maken

Interieurarchitect Gerben van der Molen, die de nieuwe foyer van Theater Hotel Figi ontwierp, stond aan de wieg van de ontwikkeling van het 3D-plafond. Hij vroeg zich af: hoe kunnen we systeemplafonds maken die functioneel, betaalbaar en toch mooi zijn? Hij speelde met de gedachte om van het nadeel van een systeemplafond (de zichtbare ophangconstructie) een voordeel te maken door die ophangconstructie juist te benadrukken. Door de constructie een kleur te geven en de platen er schuin in te leggen ontstaat een zeer fraai en decoratief beeld. Vanuit elke hoek bezien biedt het bezoekers een ander perspectief.

De ontwikkeling van een compleet nieuw systeem (nieuwe profielen en panelen) bleek niet nodig, want het concept en de looks konden gerealiseerd worden door bestaande profielen te combineren met een (iets aangepast) bestaand plafondpaneel. Uitgangspunt van Rockfon is altijd om met bestaande producten tegen een geringe meerprijs, een compleet nieuwe uitstraling en beleving te creëren. Hierdoor is het systeem ook makkelijk en budgetvriendelijk te realiseren in bestaande situaties waarbij het zichtbare plafondsysteem vervangen wordt en meteen een ‘upgrade’ krijgt.

Unieke look met standaard systeem

De unieke look en feel in de foyer is gemaakt met het standaard Chicago Metallic™ ophangsysteem. Dat is een T24-profielsysteem met panelen van 60 cm bij 60 cm waarbij de T-profielen worden omkaderd met zogeheten C-profielen, ofwel bestaande (op maat gemaakte) ‘omkaderprofielen’. Het standaard vlakinlegpaneel is daarbij iets smaller dan normaal (57,5 cm in plaats van 59,4 cm) en wordt schuin in het profiel gelegd. Zo ontstaat het fraaie eindresultaat.

Prima akoestiek

Het plafond oogt speels, maar ook chique en sfeervol. Doordat het plenum is afgesloten wordt aan specifieke eisen met betrekking tot rookontwikkeling voldaan. Ook op het gebied van lichtdiffusie, comfort en akoestiek presteert het nieuwe systeemplafond uitstekend. Het 3D-patroon doet geen afbreuk aan de prestaties van een regulier systeemplafond levert. Bij het gebruik van de Rockfon Color-all® plafondpanelen wordt de hoogste geluidsabsorptie (αw = 1,00, klasse A) en brandreactie (A1) behaald.

De uitgebreide range van plafondpanelen en bijpassend Chicago Metallic ophangsysteem in 34 standaard Rockfon Color-all® kleuren plus alle NCS en RAL kleuren (op aanvraag beschikbaar) zorgen voor een eindeloze reeks aan ontwerpmogelijkheden voor architecten. Want ze kunnen ook nog variëren in het legpatroon: van recht-toe-recht-aan tot in een vierkant of in een cirkel. De mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt. De installatierichtlijn voor de 3D-toepassing van het Rockfon systeemplafond is vanaf nu beschikbaar in Nederland.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie