Legrand ontwikkelt met partners circulaire oplossingen

Legrand, ABB en Technische Unie gaan samen met BlueCity en ENGIE circulaire oplossingen ontwikkelen via het Living Lab Bouwstof

Legrand, ABB en Technische Unie zijn samen met BlueCity en ENGIE de uitdaging aangegaan om binnen 150 dagen 2 nieuwe circulaire producten en/of diensten te ontwikkelen. Deze kunnen binnen 1 à 2 jaar op de markt komen. Waar nu ketenpartners vaak de kaarten nog dicht tegen de borst houden wordt er nu actief samengewerkt om dit ambitieuze doel te kunnen bereiken.

Circulaire economie

We hebben een circulaire economie nodig. Grondstoffen die letterlijk opraken, het collectieve doel om de impact op ons klimaat drastisch te verlagen, veranderende regelgeving én een groeiend economisch potentieel. Allemaal redenen om daar nu mee aan de slag te gaan. Juist met die producten en diensten die in grote getalen worden gebruikt binnen de technische dienstverlening én veel impact hebben op het milieu.

Living Lab Bouwstof

Deze spurt naar circulaire producten of diensten heet het Living Lab Bouwstof, een initiatief van BlueCity én ENGIE. BlueCity is een circulaire hub met als doel om de circulaire economie te versnellen. ENGIE neemt de leiding in duurzame verandering. Het bedrijf ziet de vraag naar circulaire producten en diensten stijgen, maar mist nu nog afdoende circulaire oplossingen die ‘op de plank’ liggen. Samen ontwikkelden ze een proces om met partijen in de keten écht aan de slag te gaan. De deelnemers ABB, Technische Unie en Legrand kwamen eerder tot een strategisch relevante circulaire doelstelling en hebben sinds kort multidisciplinaire teams volledig vrijgemaakt om nieuwe oplossingen op te starten. Dit team is aangevuld met experts van ENGIE en BlueCity. Bovendien worden de oplossingen actief getest door een fictieve klant met een duidelijke duurzaamheidsambitie: Schiphol (Real Estate). Ondertussen zijn 35 mensen hard aan het werk om dit ambitieuze doel te behalen. Binnen een spannende 100 dagen worden prototypes doorontwikkeld. De voortgang zal in maart 2019 feestelijk gepresenteerd worden in BlueCity.

Te weinig circulaire oplossingen

Afval is een grondstof in verkeerde handen. Binnen een volledig circulaire economie bestaat geen afval en vervuiling. Producten en grondstoffen worden zo lang en hoogwaardig mogelijk gebruikt én de natuur krijgt genoeg tijd om grondstoffen terug te laten groeien. Daar zijn we nu nog niet helemaal, maar deze ontwikkeling is wel op stoom. Denk aan de nieuwe 'Light as a Service' ledverlichting voor de nieuwe lounge 2 van Schiphol, een circulaire lichtoplossing bedacht door Philips Lighting en ENGIE Services. Ook binnen BlueCity worden bestaande materialen gebruikt om een subtropisch zwemparadijs als circulaire stad te ontwikkelen, met een enorme CO2 besparing als gevolg. Dankzij Living Lab Bouwstof kunnen we in maart 2019 twee impactvolle voorbeelden toevoegen aan deze lijst.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie