Vliesgevels in vijf definities

Vliesgevels, gordijngevels, curtain walls – drie termen voor één soort gevel

Veelvoorkomend in de kantorenwijken: de vliesgevel. Glad en glanzend, spiegelend en strak, vaak de façade van moderne hoogbouwkantoren. Door sommigen verguisd, door anderen bewonderd. Maar wat is het nou eigenlijk? Hieronder een beknopt overzicht.

Volgens de Dikke Van Dale:

Het “Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse taal” is er kort over:

vliesgevel (m.), gordijngevel.

Over de gordijngevel is de Dikke Van Dale iets informatiever:

gordijngevel (m.), gevel van  niet-dragende panelen, b.v. van aluminium, die geen verticale belasting kunnen dragen, bevestigd in een dragend frame.

Volgens Wikipedia:

Een vliesgevel, ook wel gordijngevel of glasgevel, is een niet dragende gevel of afscheiding tussen exterieur en interieur van een gebouw. Omdat de vliesgevel niet-dragend is kan het worden opgebouwd uit lichte materialen, zoals glas, waardoor er bespaard kan worden op gewicht.

Een vliesgevel draagt geen andere belasting dan zijn eigen gewicht en geeft die samen met de windbelasting die op de gevel komt af aan de achterliggende constructie van het gebouw die het op zijn beurt afdraagt op de fundering. Zoals de meeste gevels zijn vliesgevels ontworpen om wind- en waterinfiltratie in gebouwen tegen te gaan.

Volgens Joost de Vree:

Vliesgevel, ook: gordijngevelcurtainwall. Een vliesgevel bestaat uit een dunne gevel die  is een gevel van een gebouw die buiten het skelet (de draagconstructie) is aangebracht. De vliesgevel heeft dus geen dragende functie en geeft geen stabiliteit aan het gebouw. Kortom, "een vliesgevel is een niet-dragend omhulsel van een gebouw, vastgemaakt aan het bouwwerk maar er wel los van staand."

Volgens het Groene Woordenboek:

Het Groene Woordenboek ontkent het bestaan van de vliesgevel – er is geen lemma voor opgenomen. Ook de gordijngevel verdient volgens het Groene Woordenboek geen aandacht en natuurlijk blijft de curtain wall geheel buiten beschouwing.

Volgens het Kluwer Bouwkunde woordenboek Nederlands-Engels-Duits:

vliesgevel

(ook: gordijngevel)

EN curtain wall

DE Vorhangwand (v), Blendwand (v), Laufwand (v)

« Nieuws overzicht