Retentiedak Soho House Amsterdam

Het Amsterdamse Bungehuis aan de Amsterdamse Spuitstraat werd onlangs verbouwd tot Soho House Amsterdam: een exclusieve club en verblijfplaats voor creatievelingen uit de hele wereld. Het monumentale pand heeft een luxueus gebruiksdak gekregen, inclusief weelderige beplanting, een bar en een echt buitenzwembad. Het dak met ZinCo retentiesysteem voldoet aan de laatste ambitie van de gemeente Amsterdam om bij piekbuien tijdelijk 60 liter regenwater per vierkante meter te bufferen.

 

Luxueus gebruiksdak

Het dak van Soho House Amsterdam speelt een belangrijke rol in het concept. Het dakoppervlak is met enkele bouwkundige aanpassingen omgetoverd tot een aangename multifunctionele verblijfsruimte met een bar en een echt zwembad. Hieromheen zijn comfortabele zitjes geplaatst voor het betere zien en gezien worden. In luxueuze, aluminium plantenbakken is bijzondere beplanting aangebracht. De plantensoorten zijn zorgvuldig uitgekozen en zullen op korte termijn uitgroeien tot fraaie borders. Daarnaast zijn enkele grotere plantvakken met siergrassen en ook een aantal sedumdaken aangelegd.

 

Onzichtbare waterretentie, klaar voor de toekomst

Soho House Amsterdam is niet de eerste vestiging die een zwembad op het dak heeft want ook de daktuin van Soho House Barcelona werd eerder al uitgerust met een prachtig bad. Wat wel uniek is aan de Amsterdamse daktuin is het ZinCo Stormwater Management systeem dat als het moet 60 mm regenwater in 1 uur kan opvangen. De engineering en bestek uitwerking van de gecompliceerde opdracht is in de basis uitgevoerd door ingenieursbureau SmitsRinsma uit Zutphen en later door ZinCo Benelux in samenwerking met De Enk Groen & Golf verder uitgewerkt.

 

Onzichtbaar voor het oog ligt het retentiesysteem van ZinCo verstopt in de onderlaag zonder afschot. De opbouw met de 65 mm hoge retentie elementen RSX 65 en de ZinCo Run-off control op de afvoeren zorgt voor een gecontroleerde afvoervertraging waarmee op het grootste dak bij hevige regenbuien  die in de toekomst steeds vaker zullen vallen - tijdelijk bijna 14.000 liter regenwater geborgen en vertraagd afgevoerd wordt. In totaal kan met de daktuinen van Soho House Amsterdam tijdelijk zelfs meer dan 50.000 liter regenwater opgeslagen worden!

 

Ontlasting stedelijk rioolstelsel

Het doel van retentiedaken is om het stedelijke rioolstelsel te ontlasten.  Dit wordt bereikt door het regenwater, dat steeds vaker met heftige regenbuien naar beneden komt, op daken op te vangen en vervolgens vertraagd af te voeren.  Met de toegepaste opbouw voldoet de daktuininrichting van Soho House aan de recent door de gemeente Amsterdam gestelde ambitie om 60 mm regen op te vangen over een tijdsbestek van 1 uur. De Amsterdamse binnenstad is een zeer bijzonder dak rijker dat naast een weelderige luxe ook nog eens verantwoordelijkheid neemt door regenwater tijdens piekbuien tijdelijk op te slaan en zo het binnenstedelijk rioolstelsel ontlast.