Let extra op jouw veiligheid bij het plaatsen van zonnepanelen!

Met SOPRAVOICE biedt Soprema advies van in-house experts

Een plat dak uitrusten met zonnepanelen? Zeker doen, maar denk ook aan de veiligheid. Bij het ontwerp, nog voor de plaatsing, moet je al nadenken over het juiste veiligheidssysteem. Vaak wordt hier te weinig aandacht aan besteed, waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan.

Hogere veiligheidsdeskundige Tom Mulder (Vlutters Tools & Safety) deed hier onderzoek naar. 

“Op het moment dat je een plat dak hebt dat leeg is, zonder koepels, ventilatiesystemen, airconditioners… heb je een relatief groot gebied waar je veilig op kan lopen. Maar als het vol ligt met zonnepanelen, verandert het hele veiligheidsaspect. Het risico op onveilige situaties vergroot! Wanneer een jaar later iemand het dak op moet voor onderhoud - aan het dak zelf, aan technische units of aan de panelen - dan is er vaak geen vrije loopruimte meer, of zijn reeds bestaande veiligheidssystemen niet bereikbaar. Daar is op voorhand  simpelweg niet over nagedacht.”

 
Veiligheid in de ontwerpfase

Mulder komt deze kwesties veelvuldig tegen en maakte er tijdens zijn post-hbo opleiding hogere veiligheidskundige zijn afstudeeronderwerp van. “Een belangrijke theorie die ik heb gebruikt is een onderzoek van de TU Delft naar de levenscyclus van een gebouw en dus ook een dak. Dat onderzoek onderscheidt een fase van initiatief, ontwerp, realisatie, gebruik en sloop. Wat we nu zien gebeuren: er worden zonnepanelen ontworpen en gerealiseerd. Ergens in de fase van realisatie of gebruik ziet men dat het dak eigenlijk niet zo veilig is. Het nadenken over de vraag hoe we het dak veilig gaan onderhouden moet dus prioriteit zijn naar de ontwerpfase.” 

Bouwbesluit

Dat is ook hoe het nieuwe Bouwbesluit in elkaar steekt, vervolgt hij. “Dat je in het ontwerp van nieuwbouw gaat bedenken hoe je het onderhoud gaat doen. Maar bij een bestaand dak waar zonnepanelen op worden gelegd, geldt dat Bouwbesluit niet. Dus wordt er niet over nagedacht. Echter de zorgplicht is er niet minder om.” 

Meer aandacht op veiligheid in solarbranche

Bij een bestaand dak waar zonnepanelen op worden gelegd, geldt het Bouwbesluit niet. Hier zou meer aandacht voor moeten komen in de solarbranche. Niet alleen de rendabiliteit van het dak moet centraal staan, ook hoe het dak veilig onderhouden kan worden. Door de panelen door te schuiven naar de dakrand, creëer je in het midden van het dak vrije loopruimte. Dit moet al wel in de ontwerpfase besloten worden, achteraf gaat dit niet meer.

KOMO Safety omarmen

Wat er onder meer moet gebeuren: “KOMO Safety, de kwaliteitsnormering over valbeveiliging zal omarmd en gepromoot moeten worden door de solarbranche. Hierdoor ontstaat de zekerheid van een veilig dak naar alle geldende wet- en regelgeving. Vooruitstrevende brancheorganisaties en leden daarvan, zullen dakveiligheid mee moeten nemen in het ontwerp. En ook de diverse opleidingsinstituten moeten hier echt wat mee gaan doen.”

>> Naar SOPRAVOICE!

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie