“Zowel het duurzame als circulaire karakter is uniek”

Onafhankelijk onderzoek door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) laat zien dat het oer-Nederlandse product Leadax mens en milieu 54% minder schade toebrengt dan het al eeuwenlang gebruikte zware metaal lood. Voor opdrachtgevers, architecten, aannemers en dakdekkers die het duurzaam en circulair bouwen omarmen is er nu een alternatief op de markt dat op veel fronten beter scoort.

 

Opvallende uitkomsten

Om de impact van wieg tot graf te kunnen beoordelen werd alle mogelijk impact van het delven van de grondstoffen, het transport, de fabricage, het gebruik in het bouwproces en de eventuele sloop na 50 levensjaren onder de loep genomen. En de uitkomsten zijn opvallend: Leadax scoort aanzienlijk beter dan lood. ‘De totale milieu-impact van een vierkante meter loodslab is €2,896.’ Zo is in het onderzoeksrapport te lezen. ‘Die van Leadax is €1,337. Dit betekent een reductie in milieu-impact van 54%. Leadax scoort daarmee milieutechnisch een stuk beter dan lood en is daarmee een duurzamer alternatief.’ Het NIBE wijst daarnaast nog op de lange levensduur van Leadax en de efficiënte productie van het bouwmateriaal waarmee weinig energie wordt gebruikt. Leadax is bovendien de eerste KIWA gecertificeerde loodvervanger na een uitgebreid verouderingstraject. En door gebruik te maken van een afvalstroom uit een andere industrie is Leadax een schoolvoorbeeld van een circulair product.


Over het NIBE

Het NIBE maakt classificaties van bouwproducten waarmee kan worden aangetoond wat de milieu-impact van een product is. Dat doet het instituut door middel van een Levenscyclusanalyse (LCA) van verschillende producten in hun toepassing binnen de categorieën gebouw, interieur en grond- en weg- en waterbouw. De beoordeling van een bouwproduct in zijn verschillende levensfasen resulteert in zogenaamde schaduwkosten van het product. Hoe lager die schaduwkosten, hoe duurzamer het product. Opdrachtgevers, architecten en aannemers gebruiken deze classificatie om aan te tonen dat een door hen ontworpen gebouw hoog scoort op erkende duurzaamheidskeurmerken als BREEAM of GPR Gebouw. Bovendien is er de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Die is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning verplicht en geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Per 1 januari 2018 geldt voor de MPG een maximale schaduwprijs.

 

The Why of Leadax

Leadax is de eerste loodvervanger ter wereld met dezelfde look & feel als traditioneel lood. Leadax heeft geen schadelijke effecten op gezondheid en milieu. Een tweede generatie loodvervanger die niet alleen lichter is in gebruik, maar ook nog eens goedkoper in aanschaf. Van spouwmuur tot aan schoorsteen, de toepassing en verwerking van Leadax is identiek aan die van lood. Zonder compromis.