Zonnepanelen onder de parasol?

Een hittegolf vermindert het rendement van zonnepanelen

Kunnen wij én onze zonnepanelen binnenkort dan eindelijk even op adem komen, met het einde van de hitte? Ook onze zonnepanelen presteren namelijk beter in een matig zonnig klimaat, dan in hittegolven.

Hoe zit dat?

Het zonnepaneel is getest bij 25°C, daarop wordt het vermogen gemeten (bv. 250 Wattpiek). Het rendement van een zonnepaneel gaat bij een temperatuur hoger dan 25°C met 0,4-05 % per graad naar beneden. Het rendement is de balans tussen de effecten van de felheid van het licht en temperatuur van het paneel. Als de temperatuur van het paneel stijgt doordat daken tijdens een hittegolf verwarmen tot 60-70 °C, dan daalt dus het rendement.

Band Gap

Elektronen bevinden zich altijd liever in een atoomschil dan daarbuiten, voor hen is dat het oneindige waar ze zich niet op hun gemak voelen. Een elektron is daarom altijd negatief geladen om lekker in de atoomschil te kunnen blijven zitten.

Zonnestralen bestaan uit een stroom lichtdeeltjes, die ook wel fotonen worden genoemd. Elk foton bevat een zeer kleine hoeveelheid energie, de foton-energie. Een foton is dus een klein energiepakketje.

Als een siliciumelektron aan licht wordt blootgesteld krijgt het elektron extra energie waardoor het loskomt uit de atoomschil. Het elektron komt door deze extra energie in de zogenoemde geleidingsband en bevindt zich in een energetisch hogere toestand. Er is een bepaalde kracht voor nodig, om die sprong te kunnen maken (dit wordt de band gap genoemd). Als de zonnestraling te zwak is dan worden de elektronen gepasseerd zonder dat ze er iets van merken; als de zonnestraling te sterk is, dan wordt het door de atomen geabsorbeerd waardoor trillingen (= warmte) ontstaan. En het is deze warmte die het rendement van zonnepanelen boven 25°C laat zakken.

Bloedheet dak voorkomen

Dus, is het een goed idee om de zonnepanelen onder een parasol te plaatsen? Nee, het is beter om een bloedheet dak te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door de toepassing van witte reflecterende dakbedekking, een groen dak en zorgen voor voldoende luchtdoorstroming aan de achterzijde van zonnepanelen.

Tot slot is het natuurlijk niet zo dat je tijdens een hittegolf niet genoeg elektriciteit van uw zonnepanelen krijgt om in alle slaapkamers de airconditioning of een ventilator te laten draaien, maar het rendement is wel lager dan op een matig zonnige dag.

Bronnen: Zonnepanelen-info, NOS artikel, Zonnepanelen.net, Sungevity, NBD Themapagina Zonnepanelen

« Nieuws overzicht