Help, ik hoor een warmtepomp!

Wat te doen tegen het geluid dat warmtepompen produceren?

De opkomst van de warmtepomp is niet te stuiten, omdat we daarmee aan kunnen sluiten op BENG, van-het-aardgas-af en nul-op-de-meter. In zijn kielzog neemt het apparaat echter een geluidsproductie mee, waar sommige mensen ronduit last van hebben. Of ze horen de warmtepomp 's nachts, of als ze overdag lekker in de tuin zitten. En hoewel je het in de nacht wellicht nog met oordopjes op kunt vangen, wil je daarmee toch echt niet in de tuin zitten. Hoe kunnen we geluidsoverlast van warmtepompen aanpakken?

Bestaande warmtepompen

Sinds dat warmtepompen ook bij rijtjeshuizen worden toegepast, groeit het aantal klachten rondom het geluidsniveau van warmtepompen. Gelukkig is de productontwikkeling enorm op gang gekomen om stillere warmtepompen te leveren. Voor diegene die er als eerste bij waren om energiezuinig met het milieu om te springen, is dat helaas wel een beetje wrang. Wat kun je dan doen aan het geluidsoverlast dat een reeds geplaatste warmtepomp produceert?

  • Wellicht kan er met de inregeling iets worden opgevangen;
  • Kan het buitendeel verplaatst worden?
  • Breng zwaardere trillingsdempers aan;
  • Werk met trillingsdempende montagebalken;
  • Plaats een geluidwerende omkasting of geluidwerend hekwerk.
 

Je doet er goed aan hiervoor een erkend installateur te benaderen, die is aangesloten bij UNETO-VNI.

Een nieuw te plaatsen warmtepomp

Het geluidsniveau van een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp. Een bodemwarmtepomp is stiller dan een hybride warmtepomp die warmte haalt uit de buitenlucht. Warmtepompen die alleen een binnendeel hebben, zoals bijvoorbeeld ventilatiewarmtepompen, hangen over het algemeen in een afgesloten ruimte, zodat luchtgeluid niet zo’n grote factor is.

Geluid wordt vooral geproduceerd door de compressor en (bij lucht/lucht of lucht/water warmtepompen) de ventilator. Een lucht/water of een lucht/lucht warmtepomp koelt in de zomer met de compressor, dat wordt actieve koeling genoemd. Bodemwarmtepompen, water/water warmtepompen en WKO koelen passief, zonder gebruik van de compressor. Dat betekent voor het comfort in de tuin in de zomer al een enorme winst.

De hoeveelheid geluid varieert per type en is in de documentatie van de fabrikanten te vinden. Op het moment van schrijven is er een lucht/water warmtepomp met een geluidsniveau van 56 dB die zich binnen dit type tot de stilste warmtepompen mag rekenen. Maar het zou fantastisch zijn als dit gegeven morgen alweer achterhaald zou zijn.

De mate van geluidsproductie is ook afhankelijk van de constructie waarop of waaraan de warmtepomp is bevestigd. Een massieve ondergrond, bij voorkeur in combinatie met trillingsdempers, heeft altijd de voorkeur. Ook speelt de opstelling van het buitendeel een grote rol. Als je geen enorm grote tuin hebt, waarin het buitendeel op flinke afstand geplaatst kan worden, wat kun je dan doen? Probeer de buitenunit op de begane grond te plaatsen, zodat er verticaal afstand wordt gewonnen ten opzichte van de slaapverdieping. Houdt daarbij wel rekening met het weerkaatsen van het geluid dat uit de uitblaasopening van de buitenunit komt. Als daar geen 10 meter vrije ruimte beschikbaar is, probeer dan het geluid te laten absorberen door een heg of geluidwerend hekwerk. Als dit ook niet mogelijk, dan is plaatsing op een plat dak of dakkapel te overwegen. Houd daarbij in de gaten dat een plat dak met houten constructie lage tonen kan versterken.

Ga bij een warmtepompdealer na of ze bereid zijn om de locatie te komen bekijken en u advies te geven over plaatsing. Een installateur die is aangesloten bij UNETO-VNI kan u ook vakkundig informeren en adviseren. Leveranciers geven bij hun warmtepompen ook opstellingstips die het geluid kunnen beperken of dempen. Als dat vanaf het begin in het ontwerp verwerkt wordt, is de kans van slagen veel groter.

Warmtepomp-oplossingen die je nauwelijks hoort,
hebben we op een rij gezet in het artikel
Geluidarme warmtepomp-oplossingen

Geraadpleegde bronnen

NBD e-magazine E&W Warmtepompen, enkele vragen beantwoord, NBD artikel Koeling met een warmtepomp, Vakblad Warmtepompen, UNETO-VNI, Kassa: Miljoenen Nederlanders krijgen last van geluid warmtepomp, productinformatie van leveranciers, foto: op Flickr by Kristina D.C. Hoeppner

Meer weten?

>> Warmtepompen op NBD-Online         
>> NBD Themapagina Nul-op-de-meter
                          >> NBD Basiskennis Installaties Warmtepompen      
>> Op naar BENG in 2020                              

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie