Speciaal ontwikkeld programma Brakel® brandwerende glassystemen

Bij zowel nieuwbouw als renovatie worden steeds vaker brandwerende glasconstructies geëist. Deze moeten voorkomen dat er brandoverslag plaats kan vinden van het ene naar het andere gebouw. Kingspan|Brakel Atmos engineerde een diversiteit aan brandwerende glasconstructies waarmee aan vrijwel elke vraag voldaan kan worden.

 
Voorkomen brandoverslag

Brandwerende glasdaken worden meestal geëist om te voorkomen dat brand van één ruimte overslaat naar een andere ruimte. Kingspan|Brakel Atmos werd de laatste jaren echter ook geconfronteerd met andere vragen omtrent brandwerendheid. Zo moest het glazen dak van de Philipsvleugel van het Rijksmuseum bijvoorbeeld tweezijdig brandwerend uitgevoerd worden om brandoverslag van buiten naar binnen te voorkomen. En werd bij station Noord in Amsterdam een brandhangendheid van 30 minuten geëist, wat betekent dat bij een treinbrand het glas van de constructie gedurende 30 minuten niet naar beneden mag komen zodat mensen veilig kunnen vluchten.

 

R&D focust op brandwerendheid

Met het oog hierop gaf de R&D van Kingspan|Brakel Atmos prioriteit aan de ontwikkeling van brandwerende glasconstructies waardoor het systeempakket nu alle mogelijke brandwerende glasdaken bestrijkt. Architecten en adviseurs kunnen dan ook met al hun vragen/wensen omtrent brandwerende glasdaken en -gevels terecht bij Brakel Atmos, ongeacht gewenste (HR)coatings of zonwering. De beglazingssystemen hebben een LTA-waarde van maximaal 77 en een ZTA-waarde van minimaal 28.
Vrijwel alle ruiten zijn met de maximale afmeting van 1 m x 2,80 m getest in testcentra van Peutz of Efectis.


 

 
Brandwerendheidsklassen

Brandwerende glasdaken worden in Nederland (en de rest van Europa) getest volgens EN-1365-2:2014 en beoordeeld volgens de criteria: bezwijken (R), vlamdichtheid (E) en temperatuur (I).

Glasdakconstructies kunnen in twee klassen worden uitgevoerd. Meer info…

 

Brakel® Brandwerende glasconstructies/daken

Een overzicht van de Brakel® Brandwerende glasconstructies is hier te downloaden.

 

Testcertificaten essentieel

Het is een wettelijke eis dat een brandwerend glasdak is voorzien van een testcertificaat. Dit testcertificaat geeft aan hoe de constructie is opgebouwd en welke beglazing is toegepast. Met een andere beglazing in een brandwerend systeem niet zonder meer toepasbaar.