Derako® massief houten gevel en plafonds voor PMCU

Massief houten gevel- en plafondsystemen dragen bij aan Healing environment.

Op dinsdag 5 juni heeft Koningin Máxima de officiële opening van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht verricht. Het gebouw, welke het initiatief is van drie vooraanstaande partijen op het gebied van kinderoncologie, wordt met meer dan 40.000 m2 vloeroppervlak  het grootste centrum voor kinderoncologie van Europa. Vanuit het ontwerpstreven om een warme huiselijke beleving te realiseren heeft Derako aan dit gebouw mogen bijdragen met haar massief houten gevel- en plafondsysteem.

Gebouw met optimale beleving

Een Healing environment maken met maatregelen die ook daadwerkelijk nut hebben. Tijdens het ontwerpproces van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie heeft men experts betrokken bij het proces om de optimale beleving van het kind centraal te zetten. Het centrum, gerealiseerd door LIAG Architecten en Bouwadviseurs, is zo ontworpen dat het bijdraagt aan de best mogelijke integrale zorg voor kinderen met kanker. De kleuren en materialen waarmee het Prinses Maxima Centrum is afgewerkt zijn warm en optimistisch, waarbij het Derako gevelsysteem, met 6.000 m2 massief houten lamellen voor een warme en natuurlijke beleving aan de buitenzijde zorgt. 

Derako geventileerde gevelsysteem PMCU

Gevelsysteem met zichtloze montage

Het Derako geventileerde gevelsysteem is bij dit project verticaal toegepast, maar kan ook horizontaal of in gebogen vormen worden uitgevoerd. Het systeem bestaat uit massief houten lamellen die zichtloos, met gepatenteerde clips, op het draagsysteem worden gemonteerd. De gehele bevestiging bevindt zich aan de achterzijde waarmee het uiterlijk in tact blijft en er geen schroeven en nagels worden toegepast die de lamellen kunnen beschadigen.

Derako binnenplafonds PMCU

Buiten- en binnenplafond

In de entreeruimte is, voor zowel het binnen- als buitenplafond, het lineair multi-paneel systeem van Derako toegepast. Bij dit systeem hebben de lamellen wisselende breedtes wat voor een dynamisch effect zorgt. De voegen tussen de lamellen, van het binnenplafond, zijn voorzien van akoestisch vezelvlies wat voor een betere akoestiek, in de vaak drukbezochte, entreeruimte zorgt.

Derako buitenplafonds PMCU

Cradle to Cradle Silver

Naast een streven tot energieneutraliteit is er bij de bouw van het Prinses Maxima Centrum bewust voor materialen gekozen die het milieu zo min mogelijk  belasten. Vanuit deze gedachte werd het ook als positief ervaren dat alle Derako systemen Cradle to Cradle Silver gecertificeerd zijn en hiermee bevestigde duurzaamheid hebben.

Meer informatie

De Derako systemen zijn op maat gemaakte projectoplossingen waarbij het ontwerp van de architect leidend is. Onze adviseurs helpen u graag en op de Derako website vindt u de nodige technische informatie. Wist u trouwens dat de Derako systemen ook substantieel kunnen bijdragen aan het verkrijgen van credits binnen BREEAM en LEED?

« Nieuws overzicht