Markiezen als buitenzonwering

Markiezen zorgen voor een vleugje klassieke nostalgie

Hoewel markiezen als zonwering toch al zo'n 150 jaar geleden voor het eerst in Europa werden toegepast, zijn ze nog altijd niet uit ons straatbeeld verdwenen. Sterker nog, vaak worden ze niet alleen gekozen omdat ze het zonlicht werkelijk vanuit alle hoeken weren, maar uitsluitend uit stijloverwegingen, omdat ze nostalgisch en klassiek aandoen.

Constructie van de markies

Markiezen worden ook nog steeds in vrijwel ongewijzigde uitvoering op de markt wordt gebracht. De constructie bestaat uit een aantal halfcirkelvormige of U-vormige gebogen houten of aluminium framebalken, met de uiteinden scharnierend aan de gevel bevestigd. Het frame is bespannen met een textielweefsel of kunststoffolie zodanig, dat een uitstaand gebogen zonnescherm ontstaat waarbij door de gesloten zijkanten ook schuin invallend zonlicht wordt geweerd. Volgens VMRG Kwaliteitseisen voor buitenzonwering mogen markiezen worden toegepast tot en met windweerstandsklasse 2 volgens NEN-EN 13561.

Over hoe markiezen zich verhouden tot andere vormen van buitenzonwering en voor specifieke eigenschappen, kunt u de overzichtstabel raadplegen die we hebben opgesteld.

Heteluchtkussen, het is maar dat je het weet

Markiezen kunnen een heteluchtkussen vasthouden dat het achtergelegen raam op hogere temperatuur brengt. Gecombineerd met een open raam kan hierdoor de binnentemperatuur van het gebouw verhoogd worden.

Keurmerk

Markiezen kunnen uitsluitend door de fabrikant op maat worden gemaakt. Fabrikanten die zijn aangesloten bij Romazo leveren met het Romazo keurmerk.

Lees meer over andere soorten buitenzonwering in Basiskennis Bouwkunde - Buitenzonwering, algemeen

Foto: By Marcvantveer [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

« Nieuws overzicht