Schaarliften, platformliften

De constructie van een platformlift is vaak hetzelfde als die van een schaarlift

Schaarliften en platformliften komen voor als hoogwerkers, goederenheffers, hefplateaus, autoliften, mindervalideliften, brancardliften, kleine personenliften, woonhuisliften en bouwliften. Goederenheffers zijn niet geschikt voor het verplaatsen van personen. Een brancardlift heeft tenminste een liftkooi van 2,03 m diep bij een breedte van 1,05 m.

Schaarliften

Het principe van schaarliften berust op de gekoppelde helften van een schaar, met het rotatiepunt in het midden. Als aan de voet deze helften naar elkaar toe worden gebracht, stijgt het bovenste punt. Die voet kan elektrisch in een geleider worden aangestuurd, maar ook hydraulisch worden aangedreven. Om grotere hoogten te bereiken worden meerdere scharen aan elkaar gekoppeld. Om de scharen tussen de eerste en de laatste in beweging te krijgen, worden daar hydraulische kokers in geplaatst die mechanisch of pneumatisch de scharen uit elkaar drukken.

Product vinden? >> Goederenliften en goederenheffers op NBD-Online

Hoogwerkers

By Smial [FAL, GFDL 1.2 (http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/fdl-1.2.html) or CC BY-SA 2.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/de/deed.en)], from Wikimedia Commons

Hoogwerkers zijn vaak schaarliften, ook wel schaarhoogwerkers genoemd en worden gebruikt om mensen op hoogte te brengen om daar een bepaalde klus uit te voeren. Met hoogwerkers kan een kleine hoogte overbrugd worden, maar er zijn ook hoogwerkers op de markt waarmee men op aanzienlijke hoogte kan werken. Voordat men met een hoogwerker de hoogte in gaat, moet men eerst goed de standplaats op stabiliteit onderzoeken. Een schuine standplaats kan eventueel met stempelpoten worden opgelost.

Autoliften

Een autolift kan als schaarlift of mastlift uitgevoerd worden en vindt zijn toepassing in autoshowrooms, parkeergarages, kantoorpanden en appartementen. Autoliften zijn niet geschikt voor het verplaatsen van personen.

Rondom de autolift  kan de afscherming met hekwerken worden uitgevoerd, afgestemd op het interieur. De bediening wordt op elk stopniveau geplaatst en werkt als vasthoudbesturing. Als de lift in een bouwkundige schacht wordt geplaatst in combinatie met liftdeuren die voorzien zijn van vergrendeling, is het mogelijk overnamebesturing toe te passen. Voor overnamebediening moet de schacht van een bouwkundige put en kophoogte worden voorzien. Voor vasthoudbediening zijn de bouwkundige voorzieningen beperkt tot het maken van een sparing in de vloer.

Product vinden?  >> Autoliften op NBD-Online
Platformliften

De constructie van platformlift is vaak hetzelfde als die van een schaarlift, of een mastlift met een groot platform. Een platformlift onderscheid zich in bediening en snelheid van normale liften. De bediening wordt vaak uitgevoerd met de zogenaamde vasthoudbesturing, waarbij een knop of sleutel constant vastgehouden moet worden om de lift te laten bewegen, dit in tegenstelling tot de overnamebesturing. Sinds de nieuwe Machinerichtlijn 2006/42/EC van kracht is, worden er nadere eisen zijn gesteld aan platformliften met overnamebesturing. In deze Machinerichtlijn 2006/42/EC wordt vereist dat, wanneer men het platform met overnamebesturing bediend, het platform uitgevoerd moet worden als een rondom gesloten cabine met cabinedeur. Het tweede grote verschil is de snelheid, een platformlift gaat langzamer dan een lift.

Product vinden?

>> Platformliften op NBD-Online
>> Heftableaus op NBD-Online     

Terug naar Basiskennis Bouwkunde: Liften, algemeen

« Nieuws overzicht