Vacuümliften

De vacuümlift is een transportsysteem op luchtdruk, zonder kabels, hydrauliek of andere mechanische systemen

Het systeem bestaat uit een zelfdragende schacht van aluminium profielen en polycarbonaat, een liftcabine, en vacuümpompen of turbines. Deze laatste zuigen de lucht boven de cabine af, waardoor de cabine opstijgt. Wanneer de luchtventielen worden geopend, komt er weer lucht binnen en daalt de lift rustig naar beneden.

Liftschachten, putten en machinekamers zijn overbodig, zodat de vacuümlift eenvoudig is te installeren en onderhouden. De schacht wordt gewoon op de vloer geplaatst en hoeft alleen bij de deuren te worden vastgezet.

Principe

De liftcabine van de vacuümlift werkt hetzelfde als een zuiger in een cilinder. Bovenin de liftcabine zuigt de vacuümpomp lucht uit de schacht, zodat er onderdruk ontstaat. Daardoor wordt de cabine naar boven gezogen. Voor het zakken van de lift, wordt er bovenin de liftschacht een elektromagnetische klep geopend, waarna de zwaartekracht weer in werking treedt en de liftcabine kan zakken op basis van het eigengewicht. Doordat de vacuumlift alleen energie gebruikt voor het stijgen van de liftcabine, valt de energierekening reuze mee.

 
Veiligheid

Een automatische remsysteem zorgt ervoor dat de liftcabine niet ineens naar beneden valt. Een ingebouwde veiligheid zorgt ervoor dat de lift rustig naar de laagste stopplaats afdaalt, in het geval dat de stroom uitvalt. Om de liftcabine op de stopplaatsen op de juiste hoogte te houden, zijn er blokkeringsmechanismen ingebouwd.

 
Onderhoud

Door het ontbreken van kabels, katrollen of gewichten hebben, behoeven vacuumliften weinig onderhoud.

Toepassing

Vacuümliften zijn geschikt voor 1-3 personen en worden vaak als woonhuislift geïnstalleerd. Door de zelfdragende constructie kunnen ze vrij eenvoudig ingebouwd worden, waarvoor geen liftput aangelegd hoeft te worden.

Product vinden? >> Woonhuisliften op NBD-Online

Terug naar Basiskennis Bouwkunde Liften, algemeen

« Nieuws overzicht