Bouwkundige brandveiligheid

“Brandveiligheid is een belangrijk onderdeel van ons werk, want elk nieuw producttype moet apart getest worden. En de regelgeving op het gebied van brandveiligheid wordt continu aangescherpt.”

Elke ontwerper, bouwer en opdrachtgever ziet het belang in van brandveiligheid. Wie veiligheid serieus neemt, anticipeert op brandgevaar. Je moet er niet aan denken dat er brand uitbreekt in het gebouw waar je woont of werkt. En in dit geval is voorkomen zeker beter dan genezen. Je moet leren kijken naar de daadwerkelijke risico’s. Daar moet je tijdig over nadenken, namelijk voordat je gaat bouwen of gaat renoveren. Ook al zit het wetsvoorstel ‘kwaliteitsborging voor het bouwen’ in een impasse.  Toch komt de aansprakelijkheid van nieuwbouw steeds meer bij de aannemer te liggen. Het wordt dus van nóg groter belang dat bij het ontwerp de brandveiligheid van het gebouw goed geregeld is. Immers, bouwkundige brandveiligheid beslaat ongeveer een derde van het Bouwbesluit.

Veilig wonen en werken

Bij Faay wordt voortdurende nagedacht over haar producten, en brandveiligheid is daar een heel belangrijk aspect van. Faay produceert binnenwanden met een kern van vlas. Vlas gaat bij brand verkolen, waarbij de gevormde koollaag een afsluitende werking heeft. Dit vertraagd de brand aanzienlijk. Wij onderwerpen al onze wanden aan een strenge brandtest uitgevoerd bij Efectis. 99,9 procent van al onze wanden zijn gecertificeerd volgens EN1364-1.

Brandwerendheid van 130 minuten

Zo werd voor de woningscheidende wand IW200 zelfs de 130-minutengrens gehaald. De IW200 is een dubbelschalige wand, met daartussen een spouw van 60 mm welke gevuld wordt met minerale wol. Niet alleen valt deze woningscheidende wand in de brandklassen E120, EW120 en EI120, maar met 130 minuten brandwerendheid houd je ook nog eens ruime marge aan.

Flexibel blijvend demontabel plafondsysteem

Ook het 2resist® ceiling system van Faay staat garant voor een unieke brandwerendheid van 60 tot 120 minuten. De panelen worden bevestigd in een verdekte, vrijdragende ophangconstructie met een grote overspanningscapaciteit (ophangpunten op elke 3 m).

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie