We lopen voorop in energie-innovatie – het komt er alleen niet altijd uit

Aerspire, een innovatief concept van dakbedekking en energie-opwekking in één

Ondernemers Esther Philipse en Alfred van Hese verwonderden zich al jaren dat er zo weinig mooie zonnepanelen op de markt waren. In 2012 zijn zij in Eindhoven begonnen met Aerspire, een innovatief concept van dakbedekking en energie-opwekking in één. “Zo mooi kan zonne-energie zijn!”

Aerspire liep dus een paar jaar voor op Elon Musks Tesla, dat vorig jaar zijn Solar Roof introduceerde…

Innovatieve start-up

Aerspire is een van de vele innovatieve startups die in Nederland actief zijn op het gebied van smart cities en buildings. Maar het is een van de weinige (2%!) die na twee jaar nog bestaan.

Waar dat aan ligt? Niet aan het gebrek aan beleidsondersteunende initiatieven. Die zijn er voldoende: de Energiesprong, de Green Deal, het topsectorenbeleid. En dus ook niet aan een gebrek aan ideeën.

Waar het mis gaat is in de opschalingsfase. Dan lopen startups tegen problemen aan. Vaak passen hun noviteiten niet in de traditionele waardeketen. Soms zijn de ondernemers te solistisch of regionaal bezig. Of ze lopen op tegen split incentive dilemma’s, waarbij waardecreatie plaatsvindt op verschillende plekken. Dat vergt andere business-modellen of marktbenaderingen.

Ondersteunend netwerk

Dit is niet alleen een kwestie van geld. Wat de startups nodig hebben is een ondersteunend netwerk dat kan helpen bij de opschaling en commercialisatie van hun concepten. Een netwerk dat kennis levert vanuit verschillende disciplines en daarnaast toegang biedt tot launching customers en distributie- en productiepartners – op internationale schaal. 

In de Verenigde Staten zijn dit soort netwerken ruim voorhanden. In Europa veel minder. Daarom is InnoEnergy opgericht. InnoEnergy begeleidt al jaren duurzame-energie-startups in heel Europa, waarvan er vele tientallen op eigen benen staan.

We weten uit ervaring dat Nederlandse ondernemers voorop lopen in de energiesector, en dan met name op het gebied van smart cities en buildings. Het komt er alleen nog niet altijd uit.

Strategische partners

Wat betreft de ontwikkelingen van AERspire, het product is volledig ontwikkeld en inmiddels al een aantal jaren commercieel beschikbaar. Met een goede basis en een krachtig product is AERspire nu op zoek naar die bedrijven die buiten de traditionele keten denken. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om deze duurzame oplossing een modulair onderdeel van duurzame nieuwbouw en renovatie oplossing te maken.

AERspire BV | +31(0)40-2405800 | info@aerspire.com | https://aerspire.com/

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie