Groene daken

Onze daken worden ook functioneel gebruikt, om bijvoorbeeld in projecten voldoende groen te bieden

Een groendak warmt de omgeving veel minder op dan een dak met een donkere dakbedekking. Hierdoor loopt het hitte-eilandeffect in de stad minder op.

Maar niet alleen in een stedelijke omgeving vormt een groendak een aangename en noodzakelijke toevoeging. In groengebieden kunnen projecten helemaal opgaan in de natuur door een groendak toe te passen.

Standaard opbouw groendak

Groene daken hebben nagenoeg altijd de volgende standaard opbouw:

  • Een waterdichte en wortelbestendige dakbedekking;
  • Een beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking;
  • Een drainagelaag (bijvoorbeeld kunststof of minerale laag);
  • Een filterlaag;
  • Een substraatlaag;
  • De vegetatielaag.

 
Afhankelijk van de toegepaste vegetatie biedt het groendak voordelen voor het milieu. Zware groene daken met een flink substraatpakket voor struiken, bomen of gras houdt zelf veel vocht vast, een zogenaamd retentiedak. Dit soort groendaken ontlasten de riolering aanzienlijk, waardoor er serieus minder capaciteit nodig is om het regenwater af te voeren. Sowieso wordt het regenwater dat wel afgevoerd moet worden vertraagd afgevoerd, waardoor ook de piekbelasting op de riolering minder is. Groene daken dragen bij aan de duurzaamheid van de dakbedekking, die gaat langer mee. Er wordt wel gesproken van een verdubbeling van de levensduur.

 
Urban Farming of stadslandbouw

Een sterk opkomende trend is het urban farming, of stadslandbouw. Daarvoor worden groene daken gebruikt als moestuinen. Steden worden er groener van en de groenten komen dichter bij de mensen. Stadslandbouw kan gecombineerd worden met kassen, met lokale verkoop en restaurants die zelf voor hun producten zorg dragen. De gemeente Den Haag heeft een initiatief gelanceerd waarbij leegstaande kantoorpanden als stedelijke boerderij worden ingericht. In Rotterdam is Dakpark Rotterdam een project waarin onder andere kruidenhoeken, buurttuinen, barbequeplaatsen en een kas zorgen voor levendige omgeving.

Product vinden? >> Groene daken en toebehoren op NBD-Online
« Nieuws overzicht