Speeltoestellen, voor jong... en oud

Alle speeltoestellen die buiten opgesteld worden, hebben met intensief gebruik én wisselende weersomstandigheden te maken

De eisen aan en de kwaliteit van het metaal en de oppervlaktebehandelingen zijn dan ook zwaarder dan voor sport- en speeltoestellen die binnen gebruikt worden. Houten speeltoestellen worden vaak voor de jeugd gebruikt, en in parkachtige omgevingen. Trimparcours in de bossen zijn ook vaak van hout.

Het ontwerp van  speeltoestellen varieert van vrij eenvoudig tot ingenieuze constructies met netten en touwen. Voor de allerjongste doen elementen zoals hutjes en huisjes het erg goed, omdat ze zich daar voor het toezicht kunnen 'verstoppen'.

 
Omdat binnen vaak toezicht op het gebruik wordt gehouden, en bij het buiten gebruik niet altijd, wordt er voor de veiligheid vaak een ondergrond van rubber of kunstgras gekozen. Het is ook mogelijk om rondom speeltoestellen een stuk geel zand op te nemen, ook dat verzacht het vallen.

 
Voor jong...

Speelterreinen en speeltoestellen zijn van groot belang voor de algehele gezondheid van de bevolking. Voor jong en oud worden speeltoestellen in de openbare parken en ruimten opgesteld. Kinderen worden in hun coördinatie en creativiteit gestimuleerd. En met toestellen die ook in volwassenen het speelse kind losmaken, wordt iedereen bediend.

Voor de mensen die met hun energie en creativiteit het urban climbing en free running aangaan, zijn toestellen met passende uitdagingen op de markt. De skaters kiezen er ook voor zich op een andere manier door de openbare ruimte te bewegen. Alles wat enigszins beschikbaar en bereikbaar is, wordt getest. Gemeenten stellen vaak ramps en rails beschikbaar om die jeugdige energie een podium te bieden.

 
... en oud!

Outdoor fitness equipment in Wilton Park, Melton Mowbray cc-by-sa/2.0 - © Jaggery - geograph.org.uk/p/4160506

In het Oosten, met name in China, Japan en Thailand, komen openbare sportfaciliteiten voor ouderen veel voor. Maar ook in Engeland en Amerika staan ze open voor openbare plekken waar sporttoestellen worden opgesteld die normaal alleen in commerciële fitness centra toegankelijk zijn. Het in de buitenlucht bijhouden van de souplesse van het lichaam en het uithoudingsvermogen dragen bij aan vitale oude dag. In Nederland zijn dit soort toestellen inmiddels ook geen uitzondering meer.

Product vinden? >> Speeltoestellen op NBD-Online
Terug naar >> Themapagina Buitenruimte
« Nieuws overzicht