Greenpeace gaat niet over een nacht ijs

Gebrek aan transparantie belangrijke reden voor Greenpeace International bij beëindiging lidmaatschap Forest Stewardship Council (FSC)

Greenpeace International kondigde deze week haar besluit aan om haar lidmaatschap aan Forest Stewardship Council (FSC) deels te beëindigen. Een grote stap, omdat Greenpeace een van de oprichters van het FSC was.

Model en uitgangspunten verdienen waardering

De uitgangspunten en het model van bestuur van het Forest Stewardship Council zijn volgens Greenpeace achtenswaardig. Over de criteria voor verantwoord bosbeheer wordt democratisch en evenwichtig onderhandeld door vertegenwoordigers van economische, ecologische en sociale belangen. Onafhankelijke partijen controleren en certificeren de criteria in de praktijk. Vanwege deze goed doortimmerde randvoorwaarden blijven FSC internationaal en individuele FSC-leden gesprekspartners over verantwoord bosbeheer, aldus Greenpeace.

FSC-keurmerk helaas niet altijd garantie voor duurzaam bosbeheer

Ondanks het feit dat het FSC de bosbouwpraktijk in sommige regio’s heeft verbeterd, is in andere gebieden het FSC tekort geschoten in het garanderen van duurzaam en verantwoord bosbeheer. In landen waar sprake is van een slecht overheidsbestuur en een hoge mate van corruptie zijn de FSC-principes en criteria niet (goed) geïmplementeerd, waardoor de grootschalige bescherming van bossen niet kan worden gewaarborgd.

Transparantie vervult sleutelrol

Om garanties te kunnen bieden voor duurzame en verantwoorde productie en handel is transparantie essentieel. Greenpeace is van mening dat een certificatiesysteem voor bosbeheer tenminste kaarten van gecertificeerde gebieden en auditrapporten publiek toegankelijk zou moeten maken, zodat derden ze kunnen verifiëren. Noch FSC, noch enig ander certificeringssysteem voor duurzaam bosbeheer levert deze informatie.

Sociale en ecologische waarden beschermen

Greenpeace’ insteek bij de oprichting en het lidmaatschap van FSC was de bescherming van sociale en ecologische waarden van duurzaam bosbeheer. In Nederland wordt FSC gecertificeerd hout geïmporteerd uit de hele wereld, waaronder ook hout uit landen en gebieden waar door corruptie en slecht overheidsbestuur niet kan worden gegarandeerd dat aan FSC-criteria voldaan wordt. Nu het FSC geen goede garanties kan bieden voor duurzaam bosbeheer voor alle hout met FSC-keurmerk, is dit voor Greenpeace International en Greenpeace Nederland aanleiding om haar lidmaatschap, inclusief het bestuurslidmaatschap van FSC Nederland te beëindigen.

Greenpeace kantoren in landen waar FSC wel onderdeel uitmaakt van de oplossingen zullen hun lidmaatschap handhaven.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie