Ilge bookstore knipoogt naar oude boekwinkel met bubble chairs in de etalage en C2C Tessera op de vloer

Sinds een paar maanden huist Ilge - een toonaangevende speler op het gebied van abonnementenbeheer, online content management en collectie adviezen op de Nederlandse, Belgische en Duitse markt - met haar hoofdkantoor in Villa Mokum in Amsterdam. Daar betrok het bedrijf dat onder andere online boeken verkoopt een ruimte van 420 vierkante meter verder gevuld met een boekwinkel 2.0 en flexspaces. Het interieur door M + R interieurarchitectuur maakt een dikke knipoog naar de ouderwetse boekwinkel met boekafbeeldingen op zelfs het plafond en is verder strak en modern met bijvoorbeeld zes bubble chairs van architect Eero Aarnio als eyecatchers in de etalage. Op de vloer heel veel vloeren van Forbo Flooring zoals chique, ijzersterk en onderhoudsvriendelijk Allura, Tessera tapijttegels die onlangs het duurzame Cradle-to-Cradle certificaat kregen en het geluid uitstekend dempen, en een Coral schoonloopmat bij de deur die tot 95 procent van het vocht en vuil buiten houdt.

 

Volop in beweging

De boekenmarkt beweegt enorm. Denk aan het aandeel e-boeken dat blijft groeien, nieuwe grote online aanbieders, maar ook supermarkten, benzinestations en warenhuizen die boeken verkopen. Met die kennis van de boekenmarkt ging M + R interieurarchitectuur aan de slag en ontwierp een interieurconcept voor Ilge met de aansprekende werktitel 'the last bookstore'.

 

Actie is min-reactie

Boekhandels zullen meer dan ooit moeten reageren op de snel veranderende behoeften in de markt, aldus M + R. De Ilge boekhandel is daarom veel meer een ontmoetingsplaats geworden, een flexruimte waar men kan werken, kennis kan ‘maken’ en opdoen tussen 'lege' boekenplanken, maar in een aantrekkelijke ruimte. De ruimte biedt verschillende werk- en overlegplekken aan grote tafels en enkele dubbele coupé-achtige zitplaatsen geïntegreerd in de kastwanden.

 

Open en flexibel

In het raam aan de voorzijde van het gebouw hangen zes bubbelstoelen van architect Eero Aarnio als blikvanger waarmee het open en flexibele gebruik van de flexruimte wordt benadrukt. Om het interieurconcept betaalbaar te houden, koos M + R voor 'Kallax' Ikea-kasten van verschillende afmetingen in zwart en wit, gemonteerd als een sculpturale 'skyline' aan de muur. De aanwezige I-pads geven de bezoeker toegang tot een onuitputtelijke database met tijdschriften, kranten en boeken.

 

Verre van zwart-wit

Omdat de boekenwereld van avontuur, kennis en wetenschap niet zwart-wit is, besloot interieurarchitect van dienst Hans Marechal verder een fotoprint te maken van een enorme kleurrijke boekenkast voor het middengedeelte: deze bedekt de vloer, de muur en zelfs het plafond en is het enige kleuraccent in de ruimte. De betonnen structuur en installaties zijn 'puur' en zichtbaar in de ruimte. Een flexibel lichtconcept met verstelbare led-spots zorgt verder voor een fijne atmosfeer.

 

Voedsel voor lichaam en geest

De boekhandel en het kantoor zijn gescheiden door een blok waarin de keuken, de toiletten en de technische ruimtes zijn ondergebracht. Een speciaal voedingsconcept op basis van gezond, duurzaam voedsel met specialiteiten van over de hele wereld maakt deel uit van de totaalaanpak door M + R.

 

Duurzaam vanaf de basis

Op de vloer dus heel veel duurzame vloeren van Forbo zoals Tessera, Allura en een Coral schoonloopmat bij de deur. Naast Forbo werkte M + R interieurarchitectuur onder andere met toeleveranciers als Retera interieurwerken, Desque, RJM Installaties, Hay, Co-werk, Vepa, Van Esch, Pedrali en Unique Brands.

 

Beeldcredits: M+R interior architecture - fotografie Studio de Winter.